Podporou inovácií by mohla Európa rásť, tvrdí Markkula

Podporovať výskum, inovácie a osobitne podniky, ktoré zakladajú mladí ľudia, je jeden zo spôsobov, akým by mohla Európa udržateľne rásť. Na tlačovej konferencii počas 7. Európskeho summitu regiónov a miest to povedal predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula.

08.07.2016 09:26 , aktualizované: 16:23
bratislava, summit regiónov, nesrovnal,... Foto: ,
Zľava: Predseda BSK Pavol Frešo, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, prezident Európskeho výboru regiónov Mike Markkula (v popredí) a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal počas TB pri príležitosti 7. Európskeho summitu regiónov a miest.
debata (1)

„Je to investícia nového typu, kde neinvestujeme len do infraštruktúry, ale chceme vyvíjať aktivity, ktoré pomôžu ľuďom,“ doplnil. V Bratislave sa začal 7. Európsky summit regiónov a miest. Trvať bude do soboty 9. júla a všetky rokovania sa uskutočnia v Slovenskom národnom divadle.

Ako ďalej Markkula pripomenul, hlavnými témami tohto summitu sú prepájanie a investovanie. „Ide nám o to, aby sme investovali na dvoch úrovniach. Čokoľvek, do čoho investujeme, sa stáva súkromným aj verejným majetkom a mali by do toho plynúť verejné financie aj súkromné investície,“ hovorí. „Chceme na maximum využiť strategický investičný balík Európskej únie a chceme ho investovať tam, kde sú tie projekty najbližšie k občanom, teda v mestách a regiónoch,“ uzavrel.

Mesto pre ľudí

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo poznamenal, že summit je unikátny tým, že prináša veľa akcií pre verejnosť. „V spolupráci s mestom prelamujeme tabu, že európska politika sa robí mimo ľudí,“ spomenul. Ako ďalej dodal, niektoré témy summitu súvisia nielen so Slovenskom, ale aj s Európou. Podľa neho sem patrí dofinancovanie dopravnej infraštruktúry. Ďalšia téma, ktorá podľa predsedu BSK primátorov a starostov zaujímala, bolo zjednodušenie eurofondov.

Pripomenul tiež, že pre našu krajinu je dôležité to, aby sa sem dostali najmodernejšie technológie. V tejto súvislosti spomenul, že záujmom Slovenska je aj to, aby spoločnosť Hyperloop sídlila na Slovensku. Projekt prepojenia Bratislavy a Viedne technológiou hyperloop, by bol prvým takýmto projektom v Európe. Ide o projekt, ktorý predstavuje tranzitné kapsule poháňané slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou. Ak by sme ho tu podľa Freša mali, mohli by sme sa postupne dostať na úroveň vyspelých štátov.

Ako doplnil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, summit je príležitosťou na to, aby starostovia a primátori hovorili o problémoch, ktoré majú spoločné. Podľa neho je to výstavba bytov i zjednodušovanie investičných procesov.

Súčasťou summitu sú aj kultúrne a spoločenské akcie

V bratislavskej Starej tržnici sa v piatok uskutoční podujatie Pohyb.Inováci­e.Spojenia, na ktorom sa návštevníci môžu zoznámiť s víziou dopravy 21. storočia, pozrieť si model prvej slovenskej družice i kuriozity zo zbierok bratislavského Múzea dopravy. Na podujatí tiež odprezentujú riešenia zaobchádzania s odpadom a priblížia aj 130-ročnú históriu zásobovania Bratislavy pitnou vodou. Ivo Nesrovnal pripomenul, že programom chcú ľuďom predstaviť dopravné inovácie aj vesmírne technológie. Dnes o 18:00 bude diskusia s názvom Od inovatívnych riešení k inteligentným mestám.

Kultúrne podujatia sa budú konať aj na Námestí M. R. Štefánika pred Slovenským národným divadlom. Vystúpenia študentov umeleckých škôl, diskusia o vode, tanec, divadlo i prezentácia slovenských regiónov bude súčasťou DANUBE UP 2016. Program sa začína v piatok o 15:00 a potrvá do 22:00, v sobotu sa začne o 9:00 a trvať bude do 14:00. DANUBE UP 2016 odštartuje odborno-inovačný program – diskusia s názvom Voda ako strategická surovina. Nasledovať bude prezentácia cestovného ruchu regiónov od Čierneho lesa po Čierne more.

V kultúrnom programe o 19:00 vystúpia študenti umeleckých škôl a konzervatórií. Po nich budú tanečné vystúpenie, choreografia na tému Voda/Rieka i módna prehliadka. O 21:00 vystúpi Visegrád Jazz Orchestra. Prvý deň spoločenského podujatia ukončí laserová show na tému Význam vody pre ľudstvo.

Na sobotu pripravili organizátori zábavno-náučný program pre deti. O 9:30 pre najmenších pripravujú rozprávkový príbeh o slávnom vynálezcovi a jeho prevratných vynálezoch v podaní Detského divadielka Zanzara. O 14:00 vystúpia so svojím programom Divadlo Fyziky Brno i Vedecký brloh z Košíc. Na nábreží Dunaja postaví svoje stánky vyše 40 organizácií zo 14 krajín, prezentovať budú turistické miesta vo svojich regiónoch.

Ako zlepšiť život v meste

Hlavnými témami summitu sú budúcnosť kohéznej politiky, doprava, systém čerpania fondov, tiež inovácie a digitálna agenda i audity. Organizátormi sú Európsky výbor regiónov v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavou a Bratislavským samosprávnym krajom. Summit je súčasťou predsedníctva SR v Rade Európskej únie, ktoré sa začalo minulý týždeň, a sú na ňom starostovia, primátori a zástupcovia regiónov.

Logom summitu je bratislavské UFO nad Dunajom. Pri tvorbe inšpiroval jeho autora, študenta Jakuba Mikulu, Most SNP v Bratislave, a to ako symbol spájania brehov rieky, ľudí a krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európsky summit regiónov a miest