Wilhelm Molterer: Podporíme najmä malé a stredné podniky

Európska investičná banka spolu s Európskou komisiou začala cez Investičný plán pre Európu od vlaňajška podporovať tzv. rizikové projekty. Wilhelm Molterer, výkonný riaditeľ Európskeho investičného fondu, v rozhovore pre Pravdu povedal, že na Slovensku banka podporí najmä malé a stredné podniky.

06.07.2016 16:00
Wilhelm Molterer Foto:
Výkonný riaditeľ Európskeho investičného fondu Wilhelm Molterer.
debata

Doteraz projekty, ktoré riadiace orgány banky schválili, sú zamerané na zlepšenie sektorov inovácií, zdravotníctva, dopravy a priemyslu, čiže na všetky odvetvia, ktoré majú zásadný význam pre hospodársky rast a konkurencieschop­nosť únie.

Prečo sa zriadil Európsky fond pre strategické investície?
Európa urobila od roku 2007 enormné úsilie na prekonanie finančnej a ekonomickej krízy. Zlepšila makroekonomické ukazovatele, zaviedla efektívne finančné nástroje a začala budovať bankovú úniu. Aj napriek pokroku, ktorý možno za posledné roky sledovať, čelia európske krajiny veľkej investičnej medzere v porovnaní s globálnou konkurenciou. Nedostatok investícií v Európe však nie je dôsledkom nedostatočného kapitálu či chýbajúcich projektov. Projekty máme, takisto aj dostatočnú likviditu, no peniaze nesmerujú do reálnej ekonomiky. To bol dôvod, prečo sa Európska investičná banka a Európska komisia rozhodli zriadiť Investičný plán pre Európu, respektíve Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý vznikol v rekordne krátkom čase. Kľúčovou podmienkou úspechu Investičného plánu pre Európu je však zlepšiť celkovú investičnú klímu v Európe. To si vyžaduje znižovanie byrokracie, zjednodušenie regulačných rámcov a dobudovanie jednotného trhu, najmä jednotného digitálneho trhu, energetickej únie a kapitálového trhu únie. Všetky tieto kroky sú nevyhnutné na vytvorenie trvalo udržateľného rastu a zamestnanosti.

Ako vlastne fond funguje v praxi?
Európsky fond pre strategické investície disponuje 16 miliardami eur z európskeho rozpočtu a piatimi miliardami zo zdrojov Európskej investičnej banky. To umožňuje Európskej investičnej banke odblokovať investície, ktoré dosiahnu v najbližších troch rokoch úroveň 315 miliárd eur. S podporou EFSI môže naša banka poskytnúť finančnú podporu ekonomicky životaschopným projektom s pridanou hodnotou, špeciálne projektom, ktoré sú viac rizikové. EFSI sa zameriava na sektory, ktoré majú kľúčový význam pre európske hospodárstvo.

Dá sa teda povedať, že v čase ekonomického zotavovania Európy, keď prevládajú obavy z investovania, podstupujete investičné riziko?
EFSI vskutku umožňuje Európskej investičnej banke prijať výrazne väčšie riziko pri investovaní, ako to bolo v minulosti. Financujeme inovačné projekty, ktoré môžu byť viac rizikové, ale sľubujú vytváranie kvalitných pracovných miest a zvyšovanie konkurencieschop­nosti Európy. Toto väčšie riziko nám umožňuje riešiť medzeru na trhu, ale takisto podporovať ďalších verejných či súkromných investorov a celkovo uvoľniť investície, ktoré boli doteraz zastavené pre značnú neistotu na trhu.

Kto sa môže uchádzať o peniaze z tohto fondu?
EFSI má veľmi široký dosah. Program môže byť využívaný podnikateľským subjektom, na verejnoprospešné služby, teda verejným sektorom ako takým, či národnými alebo inými bankami, ktoré chcú poskytovať úvery. Profitovať by z toho mali najmä malé a stredné podniky. Prioritné oblasti podpory sú pre nás doprava a energetika, veda a výskum, digitálna infraštruktúra, inovácie a projekty na rozširovanie používania obnoviteľných zdrojov energie. Musím upozorniť, že tak ako aj iné štandardné pôžičky Európskej investičnej banky ani EFSI nemá žiadne geografické či sektorové obmedzenia. Každý projekt sa hodnotí individuálne. Žiadateľ o finančný príspevok môže poslať svoju žiadosť priamo Európskej investičnej banke, ktorá má svoje partnerské pobočky v každom členskom štáte EÚ. Uchádzači o financie nemusia podstupovať schvaľovacie procesy cez miestne orgány či vládu.

Koľko peňazí z fondu ste doteraz poskytli na investičné projekty?
Za uplynulý rok fungovania EFSI sme schválili 249 transakcií. To predstavuje finančnú podporu z európskeho rozpočtu, respektíve garancií v objeme 100 miliárd eur.

Aké projekty z fondu podporila Európska investičná banka na Slovensku?
Aktuálne dokončujeme jeden významný infraštruktúrny projekt, ktorý považujeme za dôležitý nielen pre Slovensko, ale aj pre krajiny strednej Európy, ktoré pristúpili do únie v máji 2004. V tejto chvíli však vzhľadom na to, že ide aj o privátnych investorov, ktorí do projektu investovali, nemôžeme detaily zverejňovať. Učiníme tak až po podpísaní kontraktu. Takisto v prípade Slovenska je rozpracovaných viacero projektov pre malé a stredné podniky, ktoré v najbližších mesiacoch podporíme.

Európska investičná banka (EIB)

  • Najväčší multilaterálny požičiavateľ.
  • Podporuje politiky Európskej únie.
  • Zameranie na poskytovanie úverov, blending, odborné projektové poradenstvo.
  • Zameranie aj na malé a stredné podniky prostredníctvom Európskeho investičného fondu – na Slovensku známe JEREMIE (100 miliónov eur).
  • November 2015– otvorenie kancelárie EIB aj v Bratislave a zároveň podpísané memorandum o spolufinancovaní dopravných projektov na Slovensku za 350 miliónov eur.
  • Doteraz realizovala EIB na Slovensku operácie za 6,6 miliárd eur.

Pomoc malým a stredným podnikateľom

Komerčné banky majú často problém, že pozerajú na riziko a rôzne regulácie, čím sa ich schopnosť poskytovať pôžičky znižuje. Preto malé a stredné podniky potrebujú niekoho, kto za nimi stojí a pomáha im. Túto úlohu na seba prevzala Európska investičná banka (EIB), ktorá cez nový Európsky fond pre strategické investície (EFSI) podporuje aj rizikovejšie projekty. „Jedným z najväčších úspechov fondu EFSI bol silný záujem a účasť sprostredkova­teľských bánk z celej EÚ na poskytovaní finančných prostriedkov malým a stredným podnikom (MSP) v rámci špecializovaného nástroja fondu EFSI (EFSI SME–window). Tento nástroj sa v súčasnom rámci rýchlo rozšíri v prospech MSP a spoločností so strednou trhovou kapitalizáciou vo všetkých členských štátoch. Komisia bude spolupracovať s riadiacim výborom EFSI a využije všetky možnosti, ktoré má na základe nariadenia o fonde EFSI k dispozícii, aby posilnila nástroj pre MSP,“ tvrdí Európska komisia. EIB celkovo zohráva významnú úlohu vo financovaní dlhodobých investičných projektov na Slovensku, ktoré prispievajú k podpore udržateľného rastu a zamestnanosti a podpore projektov realizovaných malými a strednými podnikmi. Medzi najväčšie projekty spolufinancované EIB patrí výstavba Mosta Apollo cez rieku Dunaj v Bratislave, výstavba nových častí diaľnic a rýchlostných ciest, ako aj modernizácia malých časti existujúcich ciest, výstavba a modernizácia železničných tratí a sietí. Ďalším z príkladov podpory EIB na Slovensku bol úver z roku 2014 vo výške 120 miliónov eur na zalesnenie a zlepšenie ochrany lesov na Slovensku. Išlo o prvú finančnú podporu EIB pre lesné hospodárstvo. Ďalším významným projektom bol napríklad úver vo výške 100 miliónov eur pre Slovenský plynárenský priemysel na financovanie modernizácie bezpečnosti a zvýšenia prepravnej kapacity plynárenskej infraštruktúry, aby vyhovovala súčasným prísnym ekologickým a bezpečnostným požiadavkám. Úver poskytla banka konkrétne na výmenu starých potrubí, rekonštrukciu regulačných staníc a aktualizáciu kľúčových informačných systémov a meracích zariadení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska investičná banka #Wilhelm Molterer