Juncker verí v úspech slovenského predsedníctva v Rade EÚ

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v Bratislave povedal, že verí v úspech nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Európskej únii. Slovensko bude od piatka pol roka predsedajúcou krajinou v Rade EÚ. Podľa premiéra Roberta Fica sa Slovensko zameria na pozitívne témy a priblíži európsku agendu občanom. Slovensko preberá predsedníctvo v tieni výsledkov britského referenda, v ktorom voliči rozhodli o odchode krajiny z únie a ktoré odštartovalo diskusiu štátnikov o ďalšej podobe európskeho bloku.

30.06.2016 20:54
fico, juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda vlády SR Robert Fico počas vyhlásenia pre kolégium Európskej komisie, ktoré navštívi Slovensko pri príležitosti začiatku predsedníctva SR v Rade EÚ.
debata (12)

„Som presvedčený, že slovenské predsedníctvo bude úspechom. Budete hlavným moderátorom Európy. Moderátor sa neskrýva, ale vedie, a to aj v témach, ktoré môžu byť pre túto krajinu veľmi ťažká,“ povedal Jucker na Bratislavskom hrade pri príležitosti návštevy členov Európskej komisie vo slovenskom metropole, ktorá potrvá do piatka.

Príležitosť pre Slovensko

„Kto by si pred 30 rokmi pomyslel, že sa to môže stať?,“ položil otázku Juncker. O úlohe Slovenska počas nasledujúcich šiestich mesiacov povedal, že budeme motorom aj moderátorom. „Moderátor sa neskrýva, ale moderuje, aj v témach, ktoré by mohli byť pre túto krajinu ťažké,“ povedal s tým, že jeho inštitúcia bude slovenskému predsedníctvu kedykoľvek nápomocná. O programe povedal, že je to niečo, s čím sa Komisia vie stotožniť.

Junckera a komisárov prijal aj prezident Andrej Kiska. Na adresu slovenskej hlavy štátu Juncker povedal, že je to Európan nielen rozumom, ale aj srdcom.

Predsedníctvo ako politický Dunaj

Bratislava je akousi križovatkou, je odtiaľto blízko do Viedne aj Budapešti, ale cez nás preteká Dunaj, ktorý je spojítkom pre celú Európu, povedal vo svojom príhovore Fico. Chce, aby slovenské predsedníctvo bolo akýmsi „politickým Dunajom“.

Slovensko, ktoré sa v minulosti dostalo do sporu s väčšinou ostatných krajín EÚ napríklad v otázkach riešenia migračnej krízy, by podľa Fica chcelo počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov prichádzať hlavne s pozitívnymi témami. „Máme ambíciu pozitívnejšie a lepšie priblížiť európsku agendu občanom. Musíme všetkým v Európe vysvetľovať, že Európska únia je úžasný projekt,“ povedal Fico.

Premiér uviedol, že vstup Slovenska do schengenského priestoru bol pre neho silným emočným zážitkom. Keď sa však dnes spýtame 20-ročného človeka, čo si myslí o cestovaní, berie to ako samozrejmosť, dodal premiér. Preto „musíme každému vysvetľovať, že Európska únia je úžasný projekt,“ zdôraznil.

Slovenský premiér zároveň povedal, že sa nesmieme báť pomenovať veci pravým menom. „Nesmieme sa báť povedať, že sú nejaké európske politiky, ktoré nenachádzajú podporu v celej Európe,“ dodal Fico. „Strach je veľmi zlý radca, vedie k fragmentácii EÚ, je najvýznamnejších nástrojom pre extrémistov a nacionalistov,“ doplnil šéf slovenskej exekutívy. Verí však, že v spolupráci s európskymi inštitúciami sa podarí naplniť predstavu slovenského predsedníctva.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #predsedníctvo v Rade EÚ