Európska komisia potvrdzuje, že angličtina ostáva oficiálnym jazykom EÚ

Zastúpenie Európskej komisie v Írsku odmieta tvrdenie, že angličtina po odchode Británie z Európskej únie prestane byť oficiálnym jazykom bloku. To v pondelok vyhlásila predsedníčka ústavného výboru Európskeho parlamentu Danuta Hübnerová s tým, že o registráciu angličtiny ako takzvaného úradného jazyka EÚ požiadalo iba Spojené kráľovstvo, zatiaľ čo Írsko a Malta, kde je angličtina jedným z oficiálnych jazykov, tak neurobili.

29.06.2016 11:33
debata (17)

„Rada ministrov rozhoduje o pravidlách používania jazykov v európskych inštitúciách jednomyseľne. Inými slovami to znamená, že akákoľvek zmena jazykového režimu európskych inštitúcií je predmetom jednomyseľného súhlasu rady, a to vrátane Írska,“ uviedlo v zastúpení Európskej komisie v Írsku.

EÚ má teraz 24 úradných jazykov vrátane slovenčiny. Angličtina je však v EÚ úplne dominantným jazykom, spolu s francúzštinou a nemčinou patrí aj medzi takzvané pracovné jazyky, v rámci tejto trojice je najpoužívanejší. Podľa štatistík na Wikipédii, ktoré vychádzajú z dát pred rozšírením únie o Rumunsko, Bulharsko a Chorvátsko, vyplýva, že po anglicky je schopných hovoriť vyše 50 percent obyvateľov bloku.

Hübnerová však v pondelok poukázala na to, že po odchode Británie z EÚ nebude v únii žiadna krajina, ktorá v minulosti požiadala o registráciu angličtiny ako úradného jazyka bloku. Írsko totiž v tomto prípade stanovilo írčinu (írsku gaelčinu) a Malta zasa maltský jazyk.

Vylúčenie angličtiny zo skupiny úradných jazykov únie odmieta tiež eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger, uviedla korešpondentka denníka The Guardian Kate Connolyová. „Íri zostávajú a Škóti môžu prísť,“ citovala Connolyová na Twitteri Oettingera.

Denník The Wall Street Journal poznamenal, že Európska komisia po britskom referende začala pri komunikácii viac používať francúzštinu s nemčinou, čo je chápané ako symbolický krok.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #angličtina #Brexit #úradný jazyk EÚ #pracovný jazyk EÚ