Zaorálek: Riešenie brexitu musia európske krajiny hľadať spoločne

Odchod Británie nezastaví vývoj Európskej únie, povedal český minister zahraničných Lubomír Zaorálek po rokovaní s kolegami zo skupiny Visegrádskej štvorky (ČR, Slovensko, Maďarsko a Poľsko) a šéfov francúzskej a nemeckej diplomacie v Prahe.

27.06.2016 13:06 , aktualizované: 14:01
GLOBSEC, Zaorálek Foto: ,
Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek
debata (2)

„Zlou odpoveďou na situáciu po britskom referende o vystúpení z únie by bola uponáhľaná integrácia a tiež tvárenie sa, že sa nič nestalo,“ dodal.

Ministri sa podľa Zaorálka zhodli, že riešenie dôsledkov referenda musia európske krajiny hľadať spoločne. Kľúčovou je podľa účastníkov schôdzky v pražskom Černínskom paláci vytvorenie nového vzťahu s Britániou. „Máme záujem, aby ten vzťah bol kvalitný, aby sme sa správali ako priatelia, ktorí sa navzájom potrebujú,“ povedal.

„Nezáleží to však len od nás, ale aj od Británie,“ dodal. Druhou kľúčovou oblasťou je budúcnosť zvyšných štátov v EÚ. „Sme presvedčení, že musíme začať debatovať, čo to (brexit) znamená pre EÚ a akú úniu do budúcna chceme,“ povedal. Šestica šéfov diplomacií sa podľa neho zhodla, že táto debata sa musí viesť v platforme všetkých 27 štátov a majú ju viesť ich lídri.

Lajčák navrhol ministerskú schôdzku EÚ o budúcnosti Európy

Slovensko je pripravené usporiadať neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí zostávajúcich 27 členských štátov Európskej únie k následkom britského referenda na budúcnosť Európy. V Prahe to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák po stretnutí šéfov diplomacií Visegrádskej štvorky, Nemecka a Francúzska.

„Navrhol som, že v najbližšom období zorganizujeme na Slovensku neformálne ministerské zasadnutie, aby sme dôkladne zhodnotili vzniknutú situáciu v Európe a ďalšie kroky, ako na ňu zareagovať,“ povedal Lajčák.

Informoval o tom hovorca ministerstva Peter Stano. Lajčák zároveň uviedol, že by bol rád, keby boli rokovania o budúcom usporiadaní vzťahov medzi Londýnom a EÚ maximálne konštruktívne a aby sa urobilo všetko pre zachovanie komfortu našich občanov, podnikateľov a všetkých, ktorých sa odchod Británie z EÚ dotkne.

S kolegami z V4, Nemecka a Francúzska sa v Prahe stretol na pozvanie Českej republiky ako predsedníckej krajiny V4. Táto schôdzka sa konala len deň po bilaterálnom rokovaní Lajčáka s nemeckým ministrom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne, kde diskutovali o následkoch britského rozhodnutia najmä v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začína už v piatok 1. júla.

Ministri na rokovaní v Prahe konštatovali, že je potrebné zabezpečiť jednotu a fungovanie EÚ. Pripomenuli, že Únia je projekt, ktorý naše krajiny potrebujú a treba urobiť všetko pre to, aby tento projekt pokračoval aj naďalej.

„Musíme sa zamyslieť, prečo ľudia strácajú dôveru v európsky projekt a tu by mal začať každý od seba. Aj tu, v Prahe, sme sa zhodli, že tento proces obrody EÚ musí byť riadený členskými štátmi,“ uviedol Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že začiatok procesu vystúpenia Británie z EÚ by sa nemal zbytočne odďaľovať. „Treba zosúladiť právny stav a politickú realitu. Právne je Británia stále plnohodnotným členom Európskej únie, ale politicky – vzhľadom na výsledky referenda – je už v odlišnej situácii. To sa zosúladí až aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa vzťahuje na vystúpenie členskej krajiny z EÚ. Netreba sa, samozrejme, príliš ponáhľať, proces si vyžiada istý čas, ale nemožno to odkladať, lebo inak vznikne priestor pre rôzne interpretácie. Navyše ľudia v Británii aj v EÚ si zaslúžia vedieť, čo presne im britské rozhodnutie o odchode z EÚ prinesie,“ povedal Lajčák.

Na schôdzke v Prahe sa okrem neho na pozvanie ministra zahraničných vecí ČR Lubomíra Zaorálka zúčastnil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó, poľský minister Witold Wasczcykowski, nemecký minister Frank-Walter Steinmeier a francúzsky minister Jean Marc Ayrault.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Visegrádska štvorka #Lubomír Zaorálek #Brexit