Brexit úniu zomkne alebo rozdelí

Z dvadsaťosmičky je dvadsaťsedmička. Británia povedala nie Európskej únii a jej členstvo sa do dvoch rokov skončí. Rozhodli o tom Briti vo štvrtkovom referende

26.06.2016 12:00
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron pred očami manželky Samanthy prednáša rezignačný prejav.
debata (60)

Proti únii hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených, za bolo 48,1 percenta voličov. Brexit je skutočnosťou.

Čo bude na stole

Ešte nikdy nečelila únia takejto kríze. Veď je to prvý raz, čo sa nejaký štát z nej rozhodol vystúpiť. EÚ stojí na križovatke, z ktorej nebude ľahké sa pohnúť. Je jasné, že zostávajúce krajiny budú mať o budúcnosti rôzne predstavy. Na stôl určite položia návrhy, ktoré budú hovoriť o ďalšej integrácii. Ale aj také, ktoré budú žiadať obmedziť právomoci spoločných inštitúcií. Diskusiu o tom bude ovplyvňovať aj Slovensko, ktoré od 1. júla predsedá Rade EÚ.

"Dnešná situácia nemá historický precedens, no naša odpoveď je jednotná. Ostaneme pevní a udržíme mier a prosperitu ako základné hodnoty EÚ. Únia 27 členských štátov bude pokračovať,“ uviedli v spoločnom rozhodnutí vrcholní predstavitelia únie a holandské predsedníctvo Rady EÚ. „Ľud Veľkej Británie v slobodnom a demokratickom procese vyjadril vôľu opustiť Európsku úniu. Je nám tohto rozhodnutia ľúto, ale rešpektujeme ho.“

Podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy sa má prípadný odchod člena únie uzavrieť do dvoch rokov. Už začiatkom budúceho týždňa sa koná summit lídrov EÚ. V pondelok sa na konzultáciách stretnú aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande, taliansky premiér Matteo Renzi a stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Je pravdepodobné, že ešte v júli sa bude konať aj ďalší mimoriadny úniový summit lídrov. "Povedal by som, že európsky projekt bude pokračovať. Možno sa dočkáme aj prehĺbenej spolupráce medzi ústrednou skupinou štátov, najmä medzi krajinami eurozóny,“ reagoval pre Pravdu expert na európsku politiku Simon Lightfoot z univerzity v Leedsi. Do eurozóny patrí aj Slovensko.

Koniec projektu?

No namiesto prehĺbenej spolupráce môže nastúpiť absolútna deštrukcie únie. Súčasná vlna populizmu, frustrácie a nedôvery v elity je viditeľná takmer v každom štáte únie. Británia je exemplárnym prípadom. Vieru v pokračovanie v zväzku s EÚ vystriedali v proúniovom tábore šok, sklamanie a slzy. Na druhej strane stúpenci brexitu oslavovali a pridali aj veľkohubé vyhlásenia. "Verím, že to zničí európsky projekt,“ chrstol do tváre únie Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorý mimochodom stále poberá plat v Európskom parlamente.

Pokojnejší bol bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Konzervatívny politik a jeden z lídrov kampane proti EÚ zvolil umiernenejší tón.

"Neobrátime sa chrbtom k Európe. Sme súčasťou Európy,“ vyhlásil Johnson. "Naše deti a vnúčatá sa budú tešiť z cestovania po Európe, budú rozumieť jej jazykom a kultúram, ktoré tvoria spoločnú európsku civilizáciu,“ povedal britský politik.

Johnson však tvrdí, že Británia v 21. storočí nepotrebuje byť súčasťou federálneho systému vládnutia v Bruseli, ktorý nie je podobný ničomu na svete. "Svojho času to bola vznešená myšlienka, ale nie je už pre túto krajinu správna,“ uviedol Johnson, ktorý však v kampani neváhal prirovnať úniu k hitlerovskému Nemecku.

Politológ z vysokej školy v Pise Pietro Castelli Gattinara pre Pravdu pripomenul, že výsledok referenda je zlyhanie, za ktoré nemožno viniť len euroskeptikov. Expert kritizoval taktiku britského premiéra Davida Camerona. Ten totiž referendum vyhlásil. Po jeho výsledkoch v piatok oznámil, že odstupuje z funkcie.

"Ako vždy európske elity ukazujú prstom na populistov. Skutočná zodpovednosť však leží na pleciach tradičných strán,“ uviedol Gattinara. "Britská vnútorná politika priviedla Konzervatívnu stranu k tomu, že sa rozhodla pre referendum. Bolo to extrémne opatrenie proti výzve, ktorú predstavoval UKIP. A tiež spôsob, ako poraziť labouristov v parlamentných voľbách. Všeľudové hlasovanie prišlo po rokoch flirtovania konzervatívcov s euroskeptickými myšlienkami. Teraz zaplatili cenu za túto samovražednú politickú stratégiu,“ myslí si expert.

Čo sa euroskeptici naučili

Podľa známeho francúzskeho politológa Jacqua Rupnika je výsledok referenda akýmsi vyvrcholením procesov, s ktorými bojuje západná spoločnosť. "Neprišlo to zrazu. Roky sa to stupňovalo. Euroskeptický prúd konzervatívcov tu bol stále. K tomu sa pripojila UKIP so svojou antieurópskou a antiimigračnou rétorikou,“ povedal pre Pravdu Rupnik. "Keď hovoríme o antiimigračnej politike, tak tá nie je namierená proti prisťahovalcom z Afriky, ale tým z východnej Európy. Týka sa Slovákov, Poliakov, Rumunov či Bulharov,“ vyhlásil politológ. Rupnik upozorňuje na to, ako je brexit vodou na mlyn všetkým euroskeptickým hnutiam. "Referendum chce vo Francúzsku šéfka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová, v Holandsku zase antiimigrantský Geert Wilders,“ pripomenul Rupnik.

Brexit je pre antieurópskych populistov aj veľkým ostrým testom. Vyskúšali si, čo na voliča funguje.

"Euroskeptické strany sa učia, ako pripraviť svoje kampane, ako sa zamerať na pocity voličov, ako ignorovať fakty, ako sľubovať, že všetko vraj bude lepšie, keď sa vrátime k národnej kontrole,“ uviedol pre Pravdu expert na populizmus Reinhard Heinisch zo Salzburskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit