Švajčiarsko stiahne 24 rokov starú žiadosť o členstvo v EÚ

Švajčiarsko stiahne svoju žiadosť o členstvo v Európskej únii,ktorú podalo pred 24 rokmi. Podľa denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ) o tom rozhodla Stavovská rada, ktorá zastupuje jednotlivé švajčiarske kantóny.

15.06.2016 16:50
debata (22)

Už skôr vyjadrila súhlas s týmto krokom aj priamo volená komora parlamentu – Národná rada.

Švajčiarsko podalo žiadosť o vstup do vtedajšieho Európskeho spoločenstva 20. mája 1992, nikdy sa ale do európskeho bloku nezapojilo. Namiesto toho uzavrelo s EÚ bilaterálnu zmluvu, ktorá mu umožňuje zúčastňovať sa na európskom vnútornom trhu.

Stiahnuť žiadosť o členstvo navrhla národno-konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá je na celoštátnej úrovni v opozícii. Vláda sa však podľa NZZ proti návrhu nebránila, pretože ho nepovažovala za škodlivý, hoci podľa nej nebude mať ani žiaden prínos.

Švajčiarski politici už dlho pozerali na žiadosť o členstvo ako na bezpredmetný dokument, ktorý v súčasnosti nemá žiaden politický význam. Podľa nemeckého servera Spiegel Online ale rozhodnutie stiahnuť žiadosť môže pôsobiť ako symbolický signál v okamihu, keď vrcholí debata o vystúpení Británie z EÚ.

Britskí voliči budú medzi zotrvaním v únii a jej opustením rozhodovať v referende 23. júna, sily oboch táborov sú vyrovnané.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Švajčiarsko #členstvo v EÚ