Podľa nemeckých médií Turecko bráni vzdelaným Sýrčanom vycestovať do EÚ

Niekoľko krajín únie je rozladených z prístupu Turecka, ktoré síce na základe dohody s EÚ posiela do Európy sýrskych utečencov, nenecháva vycestovať tých s dobrým vzdelaním a kvalifikáciou. Napísal o tom v sobotu vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa odvoláva na informácie európskych diplomatov.

21.05.2016 15:02
debata (39)

Podľa časopisu Ankara vyberá pre cestu do Európy najmä ľudí, ktorí majú vážne zdravotné problémy a tých s nízkym alebo žiadnym vzdelaním.

Podľa marcovej dohody Ankary a EÚ Turecko prijíma z Grécka všetkých utečencov, ktorí sa tam dostali z jeho územia a ktorí nezískali azyl. Únia sľúbila výmenou za každého takto vráteného utečenca prijať jedného Sýrčana z niektorého z tureckých utečeneckých táborov.

Spôsob, akým turecké úrady vykonávajú predvýber Sýrčanov, ktorí majú oprávnenie vycestovania do EÚ, ale v dvadsaťosmičke budí čoraz väčšie rozhorčenie.

Podľa Spiegelu Turci nenechávajú vycestovať Sýrčanov s vysokoškolským vzdelaním, napríklad lekárov, inžinierov alebo technikov. Turecko oficiálne oznámilo Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý má na výber presúvaných Sýrčanov dohliadať, že z krajiny na základe kvót dohodnutých s EÚ nebude púšťať akademických pracovníkov.

Otázka sa údajne preberala aj na piatkovom rokovaní ministrov vnútra únie. Otvoril ju luxemburský minister Jean Asselborn.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #dohoda EÚ-Turecko