Britskí umelci vyzvali voličov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ

Takmer 300 britských hercov, spisovateľov, hudobníkov a ďalších osobností zo sveta kultúry vyzvalo v piatok britských voličov, aby 23. júna v referende o členstve krajiny v Európskej únii podporili tábor bojujúci za zotrvanie v EÚ. V opačnom prípade sa podľa signatárov stane z Británie "outsider".

21.05.2016 11:53
debata (21)

Z hereckého sveta podpísali výzvu predstaviteľ seriálového Sherlocka Holmesa Benedict Cumberbatch, hrdina série filmov X-Men Patrick Stewart, Jude Law, Bill Nighy, Keira Knightleyová, Kristin Scott Thomasová, Chiwetel Ejiofor a Helena Bonham Carterová.

K nim sa pripojili autor špionážnych románov John Le Carre, autorka historického románu Wolf Hall a jeho pokračovania, za ktoré získala Man Bookerovu cenu, Hilary Mantelová, módna návrhárka Vivienne Westwoodová, režisér filmu Milionár z chatrče Danny Boyle, speváčka Paloma Faithová a členovia škótskej rockovej kapely Franz Ferdinand.

Vo svojom liste píšu, že mnohé kreatívne projekty „by sa nikdy nezrealizovali bez podstatného financovania z EÚ alebo cezhraničnej spolupráce“. Argumentujú, že tvorivý úspech Británie „by sa odchodom vážne oslabil“.

„Od Barda až po Bowieho, britská tvorivosť inšpiruje a ovplyvňuje zvyšok sveta. Sme presvedčení, že byť súčasťou EÚ posilňuje vedúcu úlohu Británie na svetovom pódiu,“ citovala signatárov výzvy tlačová agentúra AP.

Kultúra patrí medzi najväčšie exportné položky Británie. Údaje, ktoré dnes zverejnil britský nahrávací priemysel, ukázali, že každý šiesty hudobný album predaný v roku 2015 bol britský album a že britskí herci pravidelne stvárňujú čelné postavy v hollywoodskych filmoch.

Britský premiér David Cameron podporil výzvu umelcov k zotrvaniu v EÚ dnešnou návštevou nahrávacích Štúdií na Abbey Road v Londýne, kde kedysi nahrávali Beatles. A stretol sa so signatármi listu.

Väčšina zvyčajne liberálnej britskej umeleckej komunity podporuje zotrvanie v EÚ, ale podpora nie je absolútna. Niektorí umelci podporujú odchod z EÚ, napríklad herec Michael Caine a spevák skupiny The Who Roger Daltrey.

Spisovateľ a scenárista Michael Dobbs, autor televízneho seriálu z 90. rokov House of Cards (Dom z kariet) sa nechal počuť, že britský kreatívny priemysel prekvitá „v dôsledku talentu, ktorý je v britskej DNA“ a nie kvôli EÚ. Únia „upadá. Sen je mŕtvy. Treba sa pohnúť ďalej,“ citovala ho AP.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #britské referendum