EÚ sa dohodla na jednoduchšom prerušení bezvízového styku

Členské krajiny Európskej únie sa zhodli na potrebe zmeniť úniové pravidlá tak, aby sa mohlo ľahšie dočasne zastaviť bezvízové ​​cestovanie pre občanov tretích krajín. Novinárom to po piatkovej mimoriadnej schôdzke ministrov vnútra krajín EÚ povedal holandský štátny tajomník pre bezpečnosť a spravodlivosť Klaas Dijkhoff.

20.05.2016 15:17
debata (2)

Podľa eurokomisára pre migráciu a vnútro Dimitrisa Avramopulosa bude teraz o návrhu rokovať europarlament a právny experti dovtedy upravia niektoré doteraz nevyjasnené veci.

Únia už podobné pravidlá má, dosiahnuť prerušenie bezvízového cestovania je však teraz pomerne zložité. O potrebe zmien sa začalo hovoriť po tom, čo Európska komisia nedávno podmienečne odporučila bezvízový styk s Tureckom. Urýchlenie rokovaní, ktoré sa tiahnu už niekoľko rokov, je súčasťou marcovej dohody medzi EÚ a Ankarou smerujúcou k riešeniu migračnej krízy.

Podmienkou krajín únie zostáva, aby Turecko splnilo všetkých 72 bodov, ktoré Európa pred zavedením bezvízového styku vyžaduje.

Niektoré členské krajiny však mali z takej možnosti obavy a Nemecko s Francúzskom prišli práve s požiadavkou na takzvanú jednoduchšiu záchrannú brzdu. Ako vysvetlil Dijkhoff, novelizované pravidlá rozširujú podmienky, za ktorých môže členská krajina dočasné prerušenie bezvízového styku žiadať.

Členská krajina EÚ sa bude môcť so svojimi dôvodmi obrátiť na Európsku komisiu, ktorá bude musieť vec na rozhodnutie predložiť všetkým štátom EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #víza #bezvízový režim