Všetko o predsedníctve v Rade EÚ nájdete na novom webe

Aktuality a zaujímavosti nájdu odborníci aj široká verejnosť na oficiálnom webe slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jeho autor Pavol Truben avizuje aj rozšírenie stránky, ktoré by malo hravou formou pritiahnuť aj mladšie publikum alebo tých, ktorí by na stránku inak neklikli.

11.05.2016 12:32
debata

Slovensko sa na pol roka stane politickým hovorcom Rady EÚ a tomu prispôsobili aj dizajn a funkčnosť webovej stránky eu2016.sk.

„Dbali sme na to, aby bola naša predsednícka stránka komplexná, prehľadná, dynamická a zároveň intuitívna. Chceme, aby náš web bol prvou voľbou pre každého, kto sa zaujíma o historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rade EÚ,“ uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Všetko dôležité nájde návštevník stránky v sekcii „Aktuality“. Okrem tlačových správ, vyhlásení či infografík aj foto a video galériu. Nebudú chýbať informácie o programe a prioritách, rozpočte či hlavných dejiskách podujatí.

Súčasťou sú aj sekcie ako „Vizuálna prezentácia“ alebo „Navštívte Slovensko“. Tie približujú slovenské reálie tým, ktorí krajinu ešte len spoznávajú. „Chceme, aby predsedníctvo prispelo k prezentácii krajiny. Je dôležité ponúknuť zahraničným návštevníkom relevantné informácie a zaujímavý obsah. Všetko podstatné sa o našom predsedníctve a Slovensku dozvedia z webu,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Predsednícky web spustili symbolicky na Deň Európy 9. mája. Stránka je k dispozícii v štyroch jazykových mutáciách – v slovenčine, angličtine, francúzštine a  nemčine. Plne funkčná bude s nástupom predsedníctva, teda 1. júla. Aktuality, ktoré súvisia s predsedníctvom je možné nájsť aj na sociálnych sieťach.

Pavol Truben: Web vysiela pozitívny signál

Foto: archív P. Trubena
Pavol Truben

Čím je stránka slovenského predsedníctva jedinečná?
Pevne verím, že prehľadnosťou. Venovali sme veľa času analýze stránok predchádzajúcich predsedníctiev. Štruktúra podujatí, tém a aktualít zadefinovala samotný formát predsedníctva. Snažili sme sa tento košatý systém uchopiť a urobiť ho čo najprehľadnejší aj pre laickú verejnosť. Výsledkom je zrozumiteľné značenie článkov a udalostí. Štandardný návštevník sa k nim môže dostať cez telo stránky, náročný návštevník má k dispozícii špecifické vyhľadávanie, v ktorom je prehľadne zobrazená celá štruktúra možností.

Aké sú hlavné pozitíva stránky?
Ako som už spomínal, aj napriek náročnej téme je prehľadná a jednoduchá na používanie. Ešte pred zverejnením sme urobili verejnú výzvu na testovanie. Ktokoľvek mohol prísť a beta verziu vyskúšať. Potvrdilo sa, že návštevníci sa na stránke nestrácajú a celkový systém zvládnu rýchlo pochopiť. Druhým pozitívom je sviežosť a moderný vyčistený dizajn, ktorý sme mohli aplikovať aj vďaka víťaznému návrhu loga slovenského predsedníctva. Web tak dokáže dýchať a vysiela pozitívny signál. Stránka ako celok drží pohromade, je prehľadná a grafika je nevtieravá. Neprebíja samotný obsah. Jej sila spočíva v detailoch. Špeciálne pre jej potreby sme napríklad vytvorili viac ako 30 ikon, ktoré charakterizujú jednotlivé témy. Logo sme rozanimovali, na stránke je viacero dynamických elementov a tam, kde to téma umožňuje, sme sa graficky uvoľnili. Napríklad v spodnej časti homepage „Navštívte Slovensko“.

Ako dlho ste na stránke pracovali a čo zabralo najviac času? Koľko ľudí na stránke pracovalo?
Samotná tvorba stránky od návrhu štruktúry, cez kreslenie grafiky, tvorbu administračného rozhrania a programovania front-endu trvala zhruba tri mesiace. Na webe pracovalo dokopy päť ľudí – jeden UX dizajnér, dvaja grafici a dvaja senior developeri. Najnáročnejšie bolo zosúladiť predstavy a očakávania klienta s predpokladanými očakávaniami verejnosti, vlastnými skúsenosťami a vo všetkých smeroch postaviť riešenie, ktoré bude v prvom rade funkčné a v tom druhom aj vizuálne príjemné. Akokoľvek, je to verejná zákazka a pre mňa osobne bolo najnáročnejšie vyrovnať sa s novým typom zodpovednosti.

V čom sa tento projekt pre Vás líšil od tých predchádzajúcich, na ktorých ste pracovali, v čom bol iný?
Komunikáciou s klientom. Do procesu vstupovalo viac osôb ako pri štandardných zákazkách. Bolo pomerne dôležité robiť mediátora na stretnutiach, obhajovať svoje kroky a viesť konštruktívnu diskusiu. Náročné, ale zaujímavé bolo taktiež naštudovanie problematiky a pochopenie samotného predsedníctva.

Aké funkcionality stránky budú zaujímavé pre verejnosť?
Predpokladá sa, že samotný obsah stránky bude, podobne ako pri predchádzajúcich predsedníctvach, pomerne seriózny. V spolupráci s Asociáciou slovenských ilustrátorov preto pripravujeme rozšírenie stránky, ktoré by sem malo hravou formou pritiahnuť práve mladšie publikum alebo ľudí, ktorí by na stránku inak nezavítali. Táto nadstavba bude interaktívnou formou komunikovať jednak identitu slovenského predsedníctva, špecifiká slovenskej histórie a zároveň slovenskú kultúru. Nadstavba je zatiaľ vo vývoji a mala by byť predstavená počas predsedníctva.

Informácie poskytol Sekretariát slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predsedníctvo v Rade EÚ