Kedy zomrie Európa, háda sa Budapešť s Luxemburgom

Referendum o pláne EÚ prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny podľa kvót, ktoré sa vláda Viktora Orbána chystá uskutočniť najneskôr začiatkom jesene, je podľa šéfa luxemburskej diplomacie nebezpečné pre Európu. Európska únia "zomrie", keď sa o otázkach týkajúcich sa únie bude rozhodovať v referendách, varoval Jean Asselborn v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD.

10.05.2016 09:08
debata (54)

„Viktor Orbán ide uskutočniť referendum a hovorí, že ani jeden migrant nemôže prísť do Maďarska. Maďarský premiér toto referendum vyhrá,“ predpovedá Asselborn. Podľa neho príklad maďarskej vlády môže byť nákazlivý, a keď podobné referendá uskutočnia ďalšie štáty, potom „Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd môžeme vyhodiť na smetisko“. Ak procesy, ktoré sa rozvinuli v posledných rokoch budú pokračovať, vznikne európske jadro, a tie krajiny, ktoré nechcú postupovať touto rýchlosťou, sa budú musieť pri prijímaní rozhodnutí uspokojiť s „odlišným významom“, upozornil luxemburský minister.

„Nemôžeme akceptovať, aby solidarita v EÚ zanikla,“ dodal Asselborn s tým, že v tejto otázke musí každý členský štát zaujať stanovisko, či „áno, alebo nie“. Ak niektorá krajina vyhlási, že nepotrebuje Schengen, euro, slobodný pohyb, solidaritu, štrukturálne a kohézne fondy, tak treba uznať, že sa z nej môže stať „uzavretá inštitúcia“, pohrozil socialistický minister, ktorý už šiesty rok patrí k najhlasnejším európskym kritikom národnokonzer­vatívnej politiky premiéra Orbána.

Z Budapešti sa Asselborn dočkal rovnako ostrej odpovede. „Maďarská vláda práve preto iniciuje referendum o ilegálnom prisťahovalectve, aby o svojom osude rozhodli maďarskí ľudia a nie luxemburský minister,“ odkázal kolegovi šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

„Jean Asselborn s obvyklou aroganciou klasifikuje ako druhoradých Európanov tých, ktorí s ním nesúhlasia,“ cituje z vyhlásenia ministra agentúra MTI. „Európa zomrie vtedy, keď jej lídri nedokážu rozlíšiť utečencov od ilegálnych ekonomických migrantov. Európa zomrie vtedy, keď jej lídri nepochopia, že sú zodpovední predovšetkým za bezpečnosť a blahobyt tých ľudí, ktorí ich zvolili,“ dodal Szijjártó.

Orbánova vláda chce v parlamente, kde má pohodlnú väčšinu, už dnes presadiť vypísanie referenda o kvótach. Otázka, ktorú minulý týždeň odobril maďarský najvyšší súd, znie: „Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla nariadiť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“ Orbán podobný postup núka aj ďalším štátom. "Referendum je súčasť európskej politiky, preto zo srdca odporúčam iným európskym krajinám, aby podnikli obdobný krok, lebo za chrbtom ľudí nemožno rozhodovať,“ poznamenal pred časom.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európa #utečenci #kvóty