Deň Európy oslávime 9. mája, predstavuje symbolické narodeniny EÚ

Deň Európy, čiže symbolické narodeniny Európskej únie si Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pripomenie aj tento rok. Deviateho mája je totiž výročie Deklarácie francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, ktorá položila základy modernej európskej integrácie.

08.05.2016 08:00
Slovensko, EÚ Foto:
Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad vlajka EÚ, jej hymna alebo spoločná mena euro.
debata (64)

Deň Európy na bratislavskom Hlavnom námestí odštartuje o 10:00 a potrvá do 22:00. Informovala o tom Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Na Hlavnom námestí budú stánky zahraničných veľvyslanectiev a európskych inštitúcií a informačných sietí. Návštevníci sa môžu tešiť aj na množstvo informácií a prezentácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie. Na pódiu vystúpia detské folklórne súbory, základné umelecké školy a umelecké súbory.

Každú hodinu budú pripravené súťaže, v ktorých si najmä mladí ľudia overia svoje vedomosti o EÚ. Nebude chýbať infostánok Zastúpenia Európskej komisie a Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu. V stánkoch sú pripravené nielen informácie, ale aj kvízy o EÚ a interaktívne súťaže.

Najmä mladšiu generáciu zabaví žonglérsky workshop, tvorivé dielne alebo švihadlová show. Ďalšou novinkou je bicyklový EÚ jukebox, na ktorom stačí len šliapať a pesničky z výberu európskych skladateľoch znejú na želanie. Celodenný program vyvrcholí koncertom skupín Fallgrapp a Fragile. Na záver sľubujú organizátori aj prekvapenie.

„Deň Európy predstavuje symbolické narodeniny Európskej únie a dáva nám príležitosť pozrieť sa na to, čo únia za dobu svojej existencie dosiahla. Desiatky rokov mierovej spolupráce v Európe viedli k zmiereniu medzi odvekými rivalmi, ku slobode, prosperite a k zjednoteniu Európy. Dnes spoločnú európsku rodinu tvorí 28 členských štátov, ktoré spolu úzko spolupracujú v prospech všetkých svojich občanov. Rád by som Vás pozval, aby ste európske narodeniny prišli 9. mája osláviť spolu s nami. Verím, že sa príjemne zabavíte," uviedol vedúci Zastúpenia EK Dušan Chrenek.

Deň Európy pripravili Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Partnermi podujatia sú Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, Úrad vlády a Hlavné mesto Bratislava.

Deň Európy pripomína prijatie Schumanovej deklarácie

Inštitúcie Európskej únie (EÚ) v Bruseli aj v Štrasburgu v roku 2016 sprístupnia svoje priestory pre verejnosť pri príležitosti Dňa Európy. Pripadá na 9. mája a pripomína výročie podpísania Schumanovej deklarácie, ktorou sa položili základy európskej integrácie. Každý rok sa tisíce ľudí zúčastňovali na diskusiách, koncertoch, výstavách, na prehliadke európskych inštitúcií a ďalších podujatiach s cieľom lepšie poznávať EÚ.

Ako ďalej uvádza internetová stránka Európskeho parlamentu (EP), v roku 2016 je deň otvorených dverí v EP a ďalších európskych inštitúciách naplánovaný na nedeľu 8. mája v Štrasburgu a sobotu 28. mája v Bruseli.

Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad vlajka EÚ, jej hymna alebo spoločná mena euro. Deň Európy identifikuje EÚ ako politickú entitu a dáva príležitosť, aby organizátori rôznymi aktivitami a oslavami približovali úniu k jej občanom aj jednotlivým národom, uviedla EÚ na svojej stránke.

Deň Európy pripomína občanom únie 9. máj 1950, keď predstavitelia tlače dostali pozvánku od francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, kde si vypočuli oznámenie mimoriadneho významu. V deklarácii z 9. mája vtedajší šéf francúzskej diplomacie Robert Schuman a jeho poradca i priateľ Jean Monnet vyzvali Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele s cieľom položiť prvé konkrétne základy Európskej federácie.

Podľa Schumanovho projektu sa mala vytvoriť nadnárodná európska inštitúcia na spravovanie surovín, ktoré dovtedy predstavovali základ vojenskej moci – ocele a uhlia. Návrh, známy pod názvom Schumanova deklarácia, našiel kladnú odozvu a 9. máj 1950 sa stal východiskovým bodom pre budovanie spoločnej Európy. Schumanova deklarácia sa pokladá za „rodný list“ EÚ.

Na návrh reagovalo šesť krajín (Francúzsko, Spolková republika Nemecko, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Parížskou dohodou z 18. apríla 1951 založili Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO). O sedem rokov neskôr, 23. mája 1957, vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a Európske spoločenstvo atómovej energie.

Postupne k zakladajúcim členom pristupovali ďalšie štáty – v roku 1973 Dánsko, Írsko a Británia, v roku 1981 Grécko, v roku 1986 Portugalsko a Španielsko, v roku 1990 bývalá NDR, po zjednotení ako súčasť Nemecka.

Vstúpením Maastrichtskej zmluvy o Európskej únii do platnosti v roku 1993 sa už hovorí o EÚ. V roku 1995 sa členmi spoločnej Európy stali Fínsko, Švédsko, Rakúsko, v roku 2004 Cyprus, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a Slovinsko, začiatkom roku 2007 sa únia rozrástla o Bulharsko a Rumunsko, 1. júla 2013 vstúpilo do EÚ Chorvátsko. S ním má EÚ v súčasnosti 28 členských štátov.

Na zasadnutí v Miláne v roku 1985 sa prezidenti a predsedovia vlád dohodli, že Deň Európy sa bude sláviť každý rok a bude orientovaný pre všetkých občanov spoločnej Európy. Vstupom do nej sa členovia zaviazali rešpektovať jej mierové ciele, sociálny pokrok, ekonomický rozvoj a solidaritu, ako sa to uvádza v Schumanovej deklarácii z 9. mája 1950 o naplnení dávneho sna – zjednotenia európskeho kontinentu.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Deň Európy