Zrušenie víz pre Turecko môže naraziť na nesúhlas europoslancov

Európska komisia (EK) by mala v stredu prijať dôležité rozhodnutie vyplývajúce z marcovej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom zameranej na zastavenie masovej migrácie.

03.05.2016 14:30
Európska komisia, Brusel Foto:
Na snímke sídlo Európskej komisie v Bruseli.
debata (15)
Exekutíva EÚ má odporučiť členským štátom či majú alebo nemajú uvoľniť vízový režim pre občanov Turecka, avšak prípadný priaznivý postoj komisie voči Turecku ešte môže naraziť na nesúhlas Európskeho parlamentu (EP), upozornila dnes belgická televízna stanica RTBF.

Dohoda medzi Bruselom a Ankarou z 18. marca je zameraná na zastavenie prílivu utečencov prúdiacich cez Turecko do Európy. Turecká strana jej podpis okrem iného podmienila rýchlejšou liberalizáciou krátkodobých víz pre svojich občanov do krajín EÚ.

Turci budú musieť zaviesť biometrické pasy

EÚ už v roku 2013 naznačila možnosť uvoľnenia vízového režimu pre občanov Turecka. Nejde o prvú partnerskú krajinu únie, ktorá by sa tešila z tejto vymoženosti. Na druhej strane však EÚ prísne nástojí na splnení súboru 72 právnych, technických a administratívnych kritérií, vďaka čomu bude možné prikročiť k zrušeniu krátkodobých, maximálne trojmesačných víz pre Turkov, ktorí chcú prísť do EÚ za účelom dovolenky alebo z rodinných či profesijných dôvodov.

Z hľadiska požadovaných kritérií Turecko muselo zakročiť najmä v oblasti zaistenia bezpečnosti cestovných dokladov, čo znamená zaviesť biometrické pasy pre svojich občanov. Brusel tiež požaduje záväzky Ankary, že sa promptnejšie postará o svojich občanov, ktorí sa ocitnú v nejakej mimoriadnej situácii na pôde EÚ. A Európania nezabudli ani na kritériá týkajúce sa dodržiavania ľudských práv v Turecku. Očakáva sa, že v stredu exekutíva EÚ oficiálne oznámi, či turecká strana splnila požadovaných 72 kritérií. Prípadný priaznivý postoj EK bude znamenať odporúčanie pre členské štáty, aby zrušili krátkodobé víza pre Turkov v skoršom termíne, ako sa pôvodne plánovalo.

Návrh musí schváliť Rada EÚ a Európsky parlament

Podľa pôvodných prognóz EK Turecko malo byť pripravené na liberalizáciu víz až začiatkom roku 2017. Po prvom summite EÚ-Turecko v novembri 2015, bol termín posunutý na október tohto roku, avšak Ankara na druhom, marcovom, summite presadila ešte skorší termín – jún 2016.

Ústretové rozhodnutie Európskej komisie voči tejto požiadavke Turecka však ešte nemusí znamenať konečné víťazstvo Ankary, lebo v rámci spolurozhodovacieho procesu tento návrh musí odobriť aj Rada EÚ a Európsky parlament.

Komisia ubezpečuje o „poistkách“

Televízia RTBF v tejto súvislosti upozornila, že viaceré členské štáty sú opatrné ohľadom zrušenia víz pre Turkov. Ich obavy sa týkajú toho, že po uľahčení spôsobu ako sa dostať do Európy, krajiny únie legálne zaplavia občania Turecka, ktorí sa v únii budú snažiť zostať aj potom, ak zlyhá alebo prestane platiť marcová dohoda.

Komisia ubezpečila, že v takomto prípade existujú „poistky“ ako neželaných návštevníkov dostať späť domov. Avšak Francúzsko a Nemecko tvrdia, že tento mechanizmus je pomalý a neúčinný. Navrhujú preto nový bezpečnostný mechanizmus na opätovné zavedenie vízového režimu, ktorý by mal začať platiť pri nedodržaní niektorých zo 72 kritérií alebo v prípade hromadného prílevu Turkov do Európy. Veľkou neznámou však zostáva Európsky parlament. Zákonodarný zbor EÚ, ktorý sa pravidelne kriticky vyjadruje k otázkam ľudských práv v Turecku, má zatiaľ k otázke zrušenia víz pre Ankaru skôr zdráhavý postoj.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Turecko #víza #dohoda EÚ-Turecko