V Británii sa začala oficiálna kampaň k referendu

V Británii sa začala oficiálna kampaň pred referendom o zotrvaní krajiny v Európskej únii, ktoré bude 23. júna. Volebná komisia určila dva oficiálne tábory, ktoré v najbližších desiatich týždňoch pred hlasovaním budú bojovať o priazeň voličov. Výsledok referenda, ktorý bude mať zásadný význam pre Britániu a EÚ, je podľa prieskumov stále nejasný.

15.04.2016 11:16
Británia, brexit, Foto: ,
V uliciach Londýna sa začala kampaň odporcov zotrvania Británie v EÚ so sloganom Vote Leave (Hlasuj pre odchod).
debata (4)

Kampaň zástancov takzvaného brexitu sa volá Vote Leave (Hlasuj pre odchod), zatiaľ čo tábor zástancov ďalšieho členstva v únii vedie The In Campaign (Kampaň pre zotrvanie). Oficiálne určenie dáva vedúcim oboch kampaní právo minúť až sedem miliónov libier (238 miliónov Sk), zatiaľ čo každá z ostatných skupín bojujúcich o priazeň voličov môže minúť na kampaň maximálne 700-tisíc libier.

Kampaň pre zotrvanie v únii vedie premiér David Cameron, ktorý varuje, že odchod zo zoskupenia 28 európskych štátov by oslabilo Britániu ekonomicky i politicky. Rad jeho ministrov, poslancov a ďalších členov vládnych konzervatívcov sa však usiluje o zrušenie britského členstva, pre ktoré Briti hlasovali v referende v roku 1975. Naopak pravicový premiér má v tejto otázke podporu opozičných labouristov a liberálov.

Hlavnú kampaň za odchod Británie z únie vedie obľúbený londýnsky starosta Boris Johnson, ktorý sľubuje Britom, že odtrhnutie od EÚ prinesie krajine menej nákladov a byrokracie a viac samostatnosti a prosperity. Brexit prirovnal k úteku z väzenia. Teší sa okrem iného podpore 128 poslancov vládnej Konzervatívnej strany. Konzervatívec Johnson začína maratón predvolebných prejavov vo veľkých mestách na severe Anglicka.

Brexit podporuje tiež kampaň Leave.EU (Opustit.EU), v ktorej sa angažuje predseda parlamentnej nacionalistickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorý je známy svojou xenofóbnou a protiprisťaho­valeckou rétorikou.

Doterajšie prieskumy ukazujú na veľmi vyrovnaný výsledok. Podľa analytikov bude rozhodujúca volebná účasť. A to predovšetkým mladých ľudí, ktorí sú väčšinou pre ďalšie členstvo v únii, ale podľa štatistík neradi chodia voliť. Komentáre tiež upozorňujú, že mnoho voličov sa ešte nerozhodlo, ktorý z táborov podporia.

Výraznou podporou zástancov členstva by sa v kampani podľa agentúry Reuters mal stať americký prezident Barack Obama. Tento v Británii obľúbený politik budúci týždeň navštívi Londýn a nemieni sa tajiť svoju podporou britského členstva v únii. Obamov bezpečnostný poradca Ben Rhodes vo štvrtok potvrdil, že prezident USA ponúkne „ako priateľ“ svoj názor, že Spojenému kráľovstvu sa bude ekonomicky aj politicky lepšie dariť v EÚ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #britské referendum