EP schválil zdieľanie osobných informácií o leteckých pasažieroch

Európsky parlament po piatich rokoch vášnivých debát vo štvrtok schválil zavedenie systému osobných záznamov leteckých pasažierov (Passenger Name Register - PNR), ako ďalší nástroj na uľahčenie boj proti terorizmu.

14.04.2016 12:57 , aktualizované: 14:14
debata (1)

Údaje od leteckých prepravcov majú umožniť bezpečnostným zložkám odhaliť v radoch cestujúcich potenciálny podozrivých, hoci sa napríklad až doteraz ničoho nekalého nedopustili.

Smernicu o PNR navrhla Európska komisia už v roku 2011, ale o zavedení sa rokovalo päť rokov, kým po minuloročných atentátoch v Paríži francúzski predstavitelia dôrazne naliehali na prijatie tohto opatrenia. Naliehavosť ešte zvýšili teroristické útoky v Bruseli z tohtoročného mar­ca.

Už počas stredajšej rozpravy v EP zaznievalo, že zber údajov o leteckých cestujúcich nepredstavuje žiadny zázračný nástroj, ktorého zavedením zmizne teror a zločin, ale pre políciu a spravodajské služby pôjde o užitočný nástroj, umožňujúci účinnejšie bojovať proti terorizmu a organizovanému zločinu. Kritici varovali pred PNR ako ohrozením osobných slobôd.

„Ide o smernicu, ktorá zachráni ľudské životy,“ zdôraznil britský konzervatívec Timothy Kirkhope, ktorý je parlamentným spravodajcom pre túto predlohu. Tú nakoniec europarlament schválil väčšinou 461 ku 179 hlasom.

Údaje, ako sú mená cestujúcich, termíny ich letu a itinerár a spôsob zaplatenia, majú uchovávať až päť rokov v prípade terorizmu a vážnych zločinov a odovzdávané členským štátom, ktorých sa let týka, ako aj ďalším štátom. Pravidlá sa zameriavajú na lety z tretích krajín mimo EÚ, ale členské štáty ich môžu použiť aj pre lety v rámci únie.

EÚ už má dohody o výmene údajov o leteckých pasažieroch s USA, Kanadou a Austráliou. Socialisti, liberáli a zelení v EP si vzhľadom na kritiku o ochrane ľudský práv priali spojiť hlasovanie o PNR s posilnením ochrany osobných údajov. EP tak schválil tiež nové pravidlá pre ochranu osobných údajov v „dvadsaťosmičke“ a pre ich odovzdávanie na bezpečnostné účely.

„Je to obrovský krok pre ľudské práva v EÚ. Vytvárame zlatý štandard ochrany osobných údajov,“ pochvaľoval si predkladateľ Jan Phillip Albrecht z radov Zelených. „Ide o kľúčové kroky pre ochranu bezpečia a súkromia Európanov,“ ocenil výsledok hlasovania socialistický predseda EP Martin Schulz a uistil, že bezpečnosť Európanov sa nebude zvyšovať na úkor ich práv a slobôd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #zdieľanie dát #boj proti terorizmu #letecká doprava