Chorvátsko zablokovalo rokovania Srbska o vstupe do EÚ

Chorvátsko v piatok zablokovalo otvorenie ďalšej kapitoly prístupových rozhovoroch Srbska s Európskou úniou. Dôvodom je spor o srbský zákon o stíhanie vojnových zločincov.

09.04.2016 14:17
debata (74)

Informovala o tom agentúra DPA. Srbský premiér Aleksandar Vučić krok Chorvátska odsúdil s tým, že Belehrad nemieni prijímať žiadne ultimáta.

Srbsko o vstupe do Európskej únie rokuje od začiatku roku 2014. V piatok sa mali otvoriť dve nové kapitoly: Justičný systém a základné práva, Sloboda a bezpečnosť. Zástupkyňa Chorvátska v pracovnej skupine však údajne otvorenie kapitoly, ktoré sa týka justície, odmietla.

„Srbskú vládu zaskočilo rozhodnutie Chorvátska nepodporiť európske smerovanie Srbska,“ uviedol premiér Vučić. Záhreb podľa neho nemá k svojmu kroku žiadny dôvod.

„Nenecháme sa nikým v Európe či vo svete, a ani Chorvátskou republikou, vydierať ani ponižovať,“ uviedol premiér v tlačovom vyhlásení.

„Máme teraz (pred Chorvátskom) padnúť na kolená a žobrať? Srbsko neprijme žiadne ultimátum,“ dodal Vučić neskôr vo verejnoprávnej televízii RTS.

„Chceme mať so Srbskom dobré susedské vzťahy, a preto potrebujeme zdravé základy, ktoré zahŕňajú aj vyriešenie vojnového dedičstva,“ uviedol chorvátsky minister zahraničia Miro Kovač.

Chorvátsko, ktoré do EÚ vstúpilo v roku 2013, už skôr podmienilo otvorenie prístupovej kapitoly, ktorá sa týka týka justície, zmenou srbského zákona o vojnových zločinoch.

Ten Belehradu umožňuje stíhať osoby podozrivé z vojnových zločinov, ktoré sa spáchali aj mimo srbské územia. Dotknúť sa tak môže aj chorvátskych občanov, ktorí podľa Belehradu spáchali počas vojny v rokoch 1991 až 1995 zločiny na srbskom obyvateľstve na východe Chorvátska.

Premiér Vučić zmenu kontroverzného zákona z roku 2003 vylúčil už skôr. V minulých rokoch na jeho základe Srbi zadržali osoby podozrivé zo spáchania vojnových zločinov v chorvátskom Vukovare a bosnianskej Srebrenici, uviedol.

Okrem zákona o vojnových zločinoch zaťažujú vzťahy susedov na západnom Balkáne i spory o zastúpení chorvátskej menšiny v srbskom parlamente či spolupráca Srbska s vojnovým tribunálom v Haagu.

V Srbsku sa za o týždne konajú predčasné parlamentné voľby. Podľa agentúry Reuters by spor s Chorvátskom mohol nahrať nacionalistom, ktorí by sa radšej než na EÚ orientovali na Rusko.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zákon #Srbsko #vojnový zločinec #Chorvátsko