Ukrajina podľa Porošenka integráciu s EÚ nevzdáva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v proeurópskom kurze aj napriek výsledku referenda v Holandsku.

07.04.2016 09:10
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (39)

Holanďania totiž v stredajšom referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou. Vo svojom vyhlásení počas návštevy v Tokiu Porošenko prízvukoval, že referendum malo výlučne konzultatívny charakter.

Podľa agentúry Reuters sa Porošenko snažil marginalizovať význam referenda, ktoré je nezáväzné, pričom však uviedol, že Ukrajina ho berie na vedomie. „Som presvedčený, že strategicky táto udalosť nie je prekážkou na ceste Ukrajiny do Európy,“ uviedol Porošenko.

Vyhlásil, že skutočným cieľom organizátorov plebiscitu nebolo poznať názor občanov Holandska na dohodu o pridružení Ukrajiny do Európskej únie, ale „bol to útok na jednotu Európy, útok na šírenie európskych hodnôt“. Podľa Porošenka o tom svedčila aj diskusia, ktorá sa konala pred referendom.

Podľa agentúry UNIAN Porošenko vyjadril presvedčenie, že strategicky táto udalosť nie je prekážkou pre približovanie sa Ukrajiny k Európe. Vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v implementácii dohody o pridružení a vytvorí podmienky pre zónu voľného obchodu s Európskou úniou. Tieto faktory označil za „cestu k modernizácii ukrajinského štátu a posilneniu jeho nezávislosti“.

Mnohí ukrajinskí politici sú presvedčení, že ich krajina si zaslúži zmluvu, a poukazujú na pokrok pri harmonizácii zákonov svojej krajiny s právnymi normami EÚ, ktorý dosiahli od roku 2014, keď po masových demonštráciách zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vládu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #Ukrajina #Petro Porošenko #referendom