De Maiziere je za dohodu o vrátení migrantov so severoafrickými štátmi

Za uzavretie dohody medzi Európskou úniou a severoafrickými štátmi, podobnej tej s Tureckom, sa dnes bez ďalších podrobností vyslovil vo Viedni nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorý si dokáže takýto krok predstaviť veľmi analogicky.

05.04.2016 21:47
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.
debata (7)

Člen spolkového kabinetu kancelárky Angely Merkelovej súčasne poukázal na množstvo migrantov, ktorí čakajú v Líbyi na zlepšenie podmienok v oblasti Stredomoria a na možné nové migračné trasy po uzavretí tej balkánskej. Stalo sa tak na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov vnútra z nemecky hovoriacich krajín v rakúskej metropole.

Ďalšími účastníkmi schôdzky boli rakúska ministerka Johanna Miklová-Leitnerová, jej švajčiarska kolegyňa Simonetta Sommarugová, ako aj šéfovia rezortov vnútra z Lichtenštajnska a Luxemburska, Thomas Zwiefelhofer a Etienne Schneider, informovala tlačová agentúra APA. De Maiziere i Miklová-Leitnerová sa vyjadrili optimisticky v súvislosti s pokračujúcim vracaním migrantov z Grécka do Turecka.

Hosť z Berlína v súvislosti s možnou dohodou so severoafrickými krajinami priznal, že dosiahnutie konsenzu bude v tomto prípade nepomerne náročnejšie ako v prípade Ankary. Cieľom musí byť podľa neho metóda, ktorá bude znamenať odzbrojenie obchodného modelu prevádzačov. Účastníci hovorili pri stretnutí aj o boji proti medzinárodnému terorizmu a extrémizmu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #prerozdelenie utečencov #Thomas de Maiziere #dohoda EÚ-Turecko