Podľa prieskumu majú odporcovia brexitu navrch

Odporcovia tzv. brexitu, teda vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie, začínajú mať pred referendom o tejto otázke navrch. V exkluzívnom prieskume pre utorkové vydanie denníka The Daily Telegraph sa za zotrvanie v 28-člennom bloku vyslovilo 51 percent opýtaných, čo je o štyri percentuálne body viac ako v predchádzajúcom mesiaci.

05.04.2016 07:30
debata (17)

Brexit momentálne podporuje 44 percent Britov, teda o päť percent menej ako v marci. Päť percent respondentov sa ešte nerozhodlo, ako bude v referende vypísanom na 23. júna hlasovať.

Britský denník na základe týchto čísiel konštatuje, že taktika Downing Street, nazývaná „Project Fear“ (fear – obava, strach), začína zaberať. Nepotvrdili sa ani obavy, že napríklad teroristické útoky v Bruseli by mohli mať zásadný vplyv na výsledok referenda.

V článku pre dnešný The Daily Telegraph britský premiér David Cameron opäť varoval, že brexit by bol „aktom ekonomického a politického sebapoškodzovania“, čo by malo vážny dopad na britské letecké spoločnosti, výrobcov automobilov a finančné služby.

Opustenie jednotného trhu by podľa Camerona „tvrdo zasiahlo naše odvetvie služieb“ a bolo by „zbytočné a neuvážené“.

Prieskum ďalej zistil, že referenda sa určite zúčastní 70 percent zástancov brexitu (pokles o deväť percent) a 61 percent jeho odporcov (pokles o 11 percent).

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Veľká Británia #Brexit