EÚ a Turecko schválili migračnú dohodu, obnoviť treba aj Schengen

Premiéri a prezidenti krajín EÚ a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vrátení všetkých migrantov z gréckych ostrovov do Turecka.

18.03.2016 10:04 , aktualizované: 19:24
Ahmet Davutoglu, Angela Merkelová Foto: ,
Summit EÚ-Turecko v Bruseli skončil dohodou. Na fotke turecký premiér Ahmet Davutoglu a a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (80)

Od nedele by všetkých utečencov, ktorí priplávajú na grécke ostrovy neregulárnym spôsobom, mali vrátiť do Turecka. Za každého Sýrčana medzi nimi by mala EÚ z Turecka vyzdvihnúť jedného sýrskeho občana. Prednosť budú mať tí, ktorí sa nepokúsili sami prekonať Egejské more. Má ísť o spôsob, ako ukončiť masívny príliv migrantov z Turecka na Balkán.

Únia však dáva najavo, že to je len časť jej stratégie na riešenie utečeneckej krízy. Šéf Európskej rady Donald Tusk na záver summitu zdôraznil, že na skutočné vyriešenie utečeneckej krízy treba tiež zabezpečiť vonkajšiu hranicu EÚ a obnoviť fungovanie schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že Grécko čaká pri spracovaní žiadostí o azyl a navrátení migrantov „herkulovskú úlohu. "Potrebujeme premiestniť 6 000 ľudí mesačne. Predpokladáme, že toto číslo dosiahneme, pretože členské štáty pri tomto aj pri predchádzajúcich stretnutiach sľúbili, že splnia svoje sľuby (pomoci),“ povedal. Podľa neho 4 000 ľudí z úniových a medzinárodných úradov a z Grécka začne „okamžite“ pracovať na realizácii dohody.

Davutoglu vyjadril presvedčenie, že dohoda odradí migrantov od toho, aby hľadali pomoc pašerákov na ceste do Európy. Zároveň by podľa neho mala dohoda podporiť legálnu imigráciu. Dohodu označil za spravodlivú k obom stranám, podľa neho sa ukazuje, že EÚ a Turecko majú spoločnú budúcnosť.

Podľa dohody by únia mala prevziať z Turecka nanajvýš 72 000 sýrskych migrantov. Mala by na to využiť doteraz neobsadené miesta v už odsúhlasených programoch prerozdeľovania a presídľovania migrantov. Pokiaľ do vyčerpania tohto počtu miest neprestanú utečenci do Grécka prichádzať, bude program zastavený.

Revidovaný návrh dohody počíta so spustením nových pravidiel o polnoci z nedele na pondelok, povedal novinárom informovaný predstaviteľ EÚ.

Summit EÚ môžete sledovať v online agentúry ČTK.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ sa Tuskovi pri rokovaniach podarilo vyriešiť štvoricu problémov, ktoré ešte dopoludnia vec zdržiavali. Okrem dáta spustenia celého mechanizmu tak teraz návrh zdôrazňuje, že návraty sa musia diať úplne podľa úniového i medzinárodného práva. Utečencov budú hodnotiť individuálne, nie plošne. Na celý proces by mal dohliadať Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR)

Najväčší spor panoval ohľadom tureckej požiadavky na otváranie nových kapitol prístupových rozhovorov o vstupe do EÚ. Protestoval najmä Cyprus, ktorý od Ankary márne žiada uznanie cyperského štátu. Vec najskôr vyriešia sľubom, že do konca júna sa otvorí kapitola číslo 33 o finančných a rozpočtových opatreniach. Ďalšie kapitoly v texte sa podľa úniového predstaviteľa nespomínajú.

Český premiér Sobotka však upozornil, že rokovania o vstupu Turecka do EÚ budú rovnaké ako u každej inej krajiny a nedá sa očakávať, že by sa všetko odohralo zo dňa na deň. Rokovania vraj budú komplikovane a nedá sa v nich nič preskakovať.

Kompromisom v otázke tureckej žiadosti o vyššiu finančnú podporu z EÚ je sľub, že do týždňa zostavia zoznam projektov, ktoré bude možné rýchlo podporiť už v rámci vlani dohodnutých troch miliárd eur. Po vyčerpaní týchto peňazí poskytne EÚ Turecku do roku 2018 pomoc vo výške ďalších troch miliárd eur.

Pomoc všetkým utečencom i zlepšenie vzájomných vzťahov Európskej únie a Turecka je spoločným cieľom, vyhlásil Davutoglu v piatok ráno pri príchode na summit EÚ.

Na podobe textu, ktorý vyhovuje európskej strane, sa premiéri a prezidenti EÚ zhodli v piatok krátko po polnoci. Viac si prečítajte v článku Mandát pre Tuska: Neustupovať Turecku, ale dohodnúť sa.

„Všetky tieto udalosti ukazujú, ako sú vzťahy Turecka a EÚ a turecké členstvo dôležité nielen pre Turecko a úniu, ale pre (riešenie) všetkých medzinárodných otázok,“ poznamenal Davutoglu. Pre Turecko podľa neho migračná kríza nie je otázkou obchodu, ale vecou humanitárneho charakteru a európskych hodnôt.

„Prijali sme 2,7 milióna utečencov bez nejakej väčšej pomoci odkiaľkoľvek,“ pripomenul turecký premiér. EÚ a Ankara podpísali vlani v novembri spoločný akčný plán, v ktorom sa okrem iného dohodli, že únia prispeje tromi miliardami eur na zlepšenie podmienok sýrskych utečencov v krajine.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #schengen #Turecko #utečenci #Ahmet Davutoglu #migrácia #summit EÚ - Turecko