Európska komisia navrhne bezvízový styk pre Ukrajinu

Európska komisia v apríli navrhne členským krajinám Európskej únie zavedenie bezvízového styku s Ukrajinou. Novinárom to po štvrtkovom rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko povedal šéf komisie Jean-Claude Juncker.

17.03.2016 17:03
debata (144)

Ukrajina podľa neho v „posledných dňoch a hodinách“ prijala významné reformy a zákony, ktoré takýto postup umožňujú. Tento týždeň to bola napríklad legislatíva o zverejňovaní majetkových pomerov verejných činiteľov či menovaní členovia vedenia protikorupčnej agentúry.

„Tieto kroky nám ako komisii umožnia predložiť v apríli návrh na vízovú liberalizáciu,“ povedal Juncker. S predloženým návrhom budú musieť súhlasiť členské krajiny a Európsky parlament.

EÚ a Kyjev majú podľa šéfa komisie spoločný záujem na uľahčovaní cestovania medzi blokom a Ukrajinou. Ukrajinský prezident Porošenko oznámenie privítal ako „významnú udalosť“ pre jeho krajinu. Na tohtoročného 19. mája je podľa Porošenka naplánovaný summit EÚ-Ukrajina.

Európska komisia už tento mesiac navrhla obdobný krok voči Gruzínsku, niektorí pozorovatelia očakávali tiež súbežný posun v liberalizácii víz voči Ukrajine.

V gruzínskom prípade sa bezvízový styk má týkať osôb, ktoré vlastnia pas s biometrickými údajmi a budú sa zdržiavať v schengenskom priestore s voľným pohybom osôb v rámci EÚ maximálne 90 dní.

Bezvízový styk neposkytuje občanom Gruzínska právo v EÚ pracovať. Dialóg s Ukrajinou o vízovej liberalizácii vedie EÚ od roku 2008, záverečná správa o pokroku uverejnili vlani v decembri.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #vízová povinnosť #Ukrajina