Krajiny EÚ sa dohodli na návrhu dohody o migrácii s Tureckom

Lídri krajín Európskej únie sa krátko po polnoci dohodli na spoločnom postoji k návrhu dohody s Tureckom o migrácii.

17.03.2016 08:23 , aktualizované: 18.03.2016 07:22
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu.
debata (34)

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej majú všetci premiéri a prezidenti záujem na tom dohodu s Ankarou uzavrieť; potom bude treba začať utečencov rýchlo vracať z Grécka do Turecka. O návrhu by mal šéf summitov EÚ Donald Tusk rokovať s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglueom v piatok ráno ešte pred tým, než sa turecký zástupca formálne zíde so všetkými svojimi európskymi partnermi.

Summit EÚ môžete sledovať online agentúry ČTK.

„Celkovo bola diskusná atmosféra veľmi konštruktívna. Všetci boli jednotní v tom, že by sme mali smerovať svoje úsilie na to, aby sme dosiahli dohodu s Tureckom,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii. Únijni lídri podľa neho poverili Tuska, aby bol v rokovaniach s Davutogluom neústupný, ale aby rozhovory zároveň viedol s orientáciou na dosiahnutie výsledku.

Šéfovia štátov a vlád únijnej dvadsaťosmičky približne od štvrtkových 23:00 SEČ diskutovali o upravenej podobe návrhu dohody s Tureckom. Zmeny proti predchádzajúcej verzii neboli ale podľa diplomatov zásadné.

Turci pred desiatimi dňami prekvapili EÚ návrhom, že prevezmú späť všetkých migrantov z gréckych ostrovov. Za každého Sýrčana medzi nimi by mala EÚ naopak prevziať jedného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na azyl.

Únia k tomu plánuje využiť celkom 72 000 miest: 18 000 z vlani schváleného programu presídľovania sýrskych utečencov do EÚ a ďalších 54 000 miest z plánu prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny.

Merkelová uviedla, že termín pre začiatok vracaní utečencov zatiaľ nebol stanovený. „Aj keď nie je dohoda na tom, kedy presne by sa malo začať, rozumieme si v tom, že by to malo byť naozaj rýchlo,“ povedala. „Samozrejme vieme, že keby to trvalo príliš dlho, vyvolalo by to silný príťažlivý efekt (pre príchod ďalších migrantov do Grécka),“ doplnila.

Pokiaľ po využití uvedených 72 000 miest systém nebude fungovať, bude podľa diplomatov čas na jeho prehodnotenie. Obavy panujú z gréckej schopnosti veľmi rýchlo začať zvládať výraznú administratívnu a justičnú záťaž, ktorú bude masívne vracanie ľudí do Turecka znamenať. Pokiaľ ale všetko fungovať bude a utečenci do Grécka prichádzať prestanú, mal by pre presídlenie začať byť využívaný tiež následný ďalší presídľovací program, ku ktorému by sa krajiny EÚ hlásili dobrovoľne.

S plánom turecká strana spojila niektoré ďalšie požiadavky a cyperské odmietanie zmienok o možnosti otvoriť nové kapitoly vlečúcich sa prístupových rozhovorov EÚ s Ankarou môže dohodu ohroziť. Turci žiadajú tiež rýchlejší bezvízový styk s úniou a viac peňazí na podporu sýrskych utečencov priamo v Turecku.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande #Ahmet Davutoglu #Porošenko #utečenecká kríza #summit EÚ - Turecko