Zablokuje Cyprus dohodu Európskej únie s Tureckom?

Predbežná dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o riešení migračnej krízy sa nemusí skončiť dohodou. Nielen OSN, ale aj viaceré členské štáty EÚ majú k plánovanej dohode výhrady. Odmietavé stanovisko k odblokovaniu prístupových rokovaní s Tureckom potvrdil Cyprus.

16.03.2016 09:23
Idomeni, Macedónsko, rieka Foto: ,
Migranti prenášajúci starca na invalidnom kresle sa brodia cez hraničnú rieku na ceste z Grécka do Macedónska.
debata (16)

EÚ chce dosiahnuť, aby Turecko bralo migrantov z Grécka, Ankara však za to žiada, aby za každého migranta brali štáty únie rovnaký počet utečencov z Turecka. Zároveň chce pre svojich občanov bezvízový styk pri vstupe do štátov EÚ do konca júna a otvorenie niektorých kapitol z prístupových rokovaní.

Cyprus otvorenie citlivých kapitol odmieta a svoj postoj nezmenil ani po návšteve šéfa Európskej rady Donalda Tuska v Nikózii. „Oznámil som predsedovi Tuskovi naše stanovisko, že Cyperská republika nemá v úmysle súhlasiť s otvorením akejkoľvek kapitoly, kým Turecko nesplní svoje záväzky uvedené v rámci rozhovorov,“ povedal cyperský prezident Nicos Anastasiades.

Cyprus žiada otvorenie tureckých prístavov pre cyperské lode a uznanie Cyperskej republiky Ankarou. Rokovania o kapitolách, ktoré žiada Turecko, boli zmrazené v roku 2009. Vtedy Ankara odmietla uplatňovať colnú úniu aj na Cyprus.

„Hovoríme o životne dôležitej otázke,“ povedal pre EUobserver nemenovaný cyperský predstaviteľ. Podľa neho Cyprus neblokuje prístupové rokovania ako celok, ale konkrétne kapitoly. Riešením problému by teda mohlo byť, že Turecko prijme ponuku na otvorenie iných ako požadovaných kapitol.

Výhrady k chystanému plánu na dohodu s Tureckom má aj OSN a niektoré členské štáty, podľa ktorých je výmena migrantov z Grécka za utečencov z Turecka jedna k jednej v rozpore s ľudskými právami. Francúzsko má tiež výhrady k rýchlej liberalizácii vízového režimu pre tureckých občanov.

V Grécku na hraniciach s Macedónskom zatiaľ medzi migrantmi narastá napätie. Najmenej 12-tisíc ľudí vrátane tisícov detí tam uviazlo po tom, čo Macedónsko nasledovalo ďalšie krajiny na tzv. západobalkánskej trase a pre migrantov úplne zatvorilo hranice. Časť z nich sa už v pondelok vydala na cestu v snahe dostať sa do Macedónska inou trasou. Podľa macedónskej polície približne 1 500 migrantov, ktorým sa podarilo dostať do Macedónska, vrátili späť do Grécka.

Približne 400 migrantov sa podľa humanitárnych pracovníkov vrátilo do divokého tábora pri gréckej dedinke Idomeni na hraniciach s Macedónskom. „Stále je tu mnoho stoviek ľudí na oboch stranách grécko-macedónskej hranice,“ povedal Jan van Land z humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc. Podmienky v tábore sa po niekoľkých dňoch silných dažďov zhoršujú a rastú obavy zo šírenia infekcií.

Grécky premiér Alexis Tsipras upozornil migrantov, že „nie je šanca“ na uvoľnenie tzv. balkánskej trasy a vyzval ich, aby sa presunuli do prijímacích centier vytvorených štátom. Tábor pri Idomeni chcú grécke úrady do 20 dní zatvoriť. Pôvodne chceli problém vyriešiť už do konca týždňa. Grécky minister pre migračnú politiku Jannis Muzalas však priznal, že Grécko zatiaľ nemá dosť kapacít na ubytovanie toľkých utečencov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Cyprus #dohoda #Turecko #Idomeni