Cieľom eurokomisára je prerozdeliť 6 000 migrantov týždenne

Európska komisia chce signifikantne urýchliť presídľovanie utečencov z Grécka do iných štátov Európskej únie.

15.03.2016 16:19
Dimitris Avramopulos Foto: ,
Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos.
debata (61)

Počas návštevy utečeneckého tábora v Idomeni to vyhlásil eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos. „Naším cieľom je prerozdeliť 6 000 ľudí týždenne,“ citovala ho agentúra APA s tým, že na jeho dosiahnutí sa tvrdo pracuje.

Plán na prerozdelenie 160 000 utečencov z Grécka a Talianska do iných krajín EÚ sa zatiaľ v praxi realizuje slimačím tempom. Členské krajiny ponúkli doteraz prijatie 6 975 ľudí, doteraz však našlo nové útočisko len 937 žiadateľov o azyl.

Eurokomisár Avramopulos preto členské krajiny opätovne vyzval na väčšiu mieru solidarity a na ponúknutie väčších kapacít. Súčasne však apeloval aj na utečencov, aby sa už nepokúšali o ilegálne prekročenie hraníc.

V pondelok sa asi 2 000 ľudí vydalo z tábora v Idomeni do Macedónska cez rozvodnenú pohraničnú rieku, no stovky z nich tamojšie bezpečnostné zložky už vrátili do Grécka. Traja utečenci sa však v rieke utopili.

„Ak sa vydáte legálnou cestou, budete môcť jedného dňa odísť za priateľských a dôstojných podmienok. Dúfam, že to, čo v súčasnosti vidíme v Idomeni, je poslednou kapitolou dlhej tragédie, na ktorú nemôže byť pyšný ani civilizovaný svet, ani Európska únia,“ povedal Avramopulos.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #presídlenie #EK #utečenecká kríza #Idomeni #Dimitris Avramopulos