Gréckeho europoslanca vyviedli zo siene, Turkov označil za barbarov

Grécky europoslanec Eleftherios Synadinos, ktorý sa spája s krajne pravicovou stranou Zlatý úsvit, musel opustiť plenárne zasadnutie v Štrasburgu po tom, ako počas vystúpenia pred kolegami použil rasistické výroky o Turkoch.

09.03.2016 22:25
debata (19)

Správu o najnovšom incidente na pôde zákonodarného zboru EÚ priniesla agentúra DPA. Synadinos sa vyjadril o Turkoch nevyberaným spôsobom počas rannej rozpravy so zameraním na migračný summit EÚ-Turecko spred niekoľkých dní.

Poslanec v gréčtine opísal obyvateľov Turecka ako „duševných barbarov, bezbožníkov, podvodníkov a špinavcov“. Doplnil, že „Turek je ako pes, ktorý pôsobí zúrivo, no utečie, ak má bojovať proti nepriateľovi“ a jediné, čo na Turecko zaberá, je „päsť a rozhodnosť“.

Predseda EP Martin Schulz vyhlásil, že neobvyklé rozhodnutie vykázať poslanca zo zasadnutia bolo nutné v záujme zachovania „dôstojnosti komory“, pričom skritizoval snahy urobiť rasizmus „spoločensky prijateľným“. Synadinos podľa neho neskôr dostane príležitosť vyjadriť sa k tomuto prípadu.

Schulz, ktorý už v minulosti pokutoval poslancov za rasistické výroky, označil rétoriku Synadinosa za neprijateľnú a odporujúcu hodnotám EÚ. Vykázaný poslanec opustil rokovaciu sieň bez odporu v sprievode uvádzačov.

Agentúra DPA pripomína, že vzťahy medzi Gréckom a Tureckom v minulosti poznačilo vzájomné nepriateľstvo, v rámci terajšej migračnej krízy však tieto krajiny spolupracujú.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #rasizmus #EP #summit EÚ - Turecko #europoslanec #Eleftherios Synadinos #barbari