EÚ podporila mechanizmus humanitárnej pomoci pre Grécko

Krajiny Európskej únie podporili vznik nového európskeho krízového mechanizmu, ktorý má umožniť rýchlu pomoc tej členskej krajine, ktorá bojuje s veľkou humanitárnou krízou.

09.03.2016 18:17
Grécko, vlajka Foto: ,
Krajiny na tzv. balkánskej trase zatvorili hranice, Grécko je na pokraji humanitárnej krízy.
debata

Návrh, ktorý predstavila Európska komisia minulý týždeň, je reakciou na zhoršujúcu sa situáciu v Grécku. V nasledujúcich troch rokoch by sa na tento typ pomoci malo vyčleniť až 700 miliónov eur.

V Grécku sa teraz hromadia desaťtisíce migrantov po tom, čo Macedónsko uzavrelo svoje hranice. Skopje tak de facto splnilo to, o čom po pondelkovom summite EÚ s Tureckom hovoril šéf Európskej rady Donald Tusk, keď ohlásil uzavretie balkánskej migračnej trasy. Pre Atény, ktoré sa stále nedostali z hlbokej finančnej krízy, je to však ďalšia výrazná záťaž.

Európska exekutíva preto minulý týždeň navrhla postup, ktorý by bol obdobou spôsobu, akým EÚ pomáha napríklad v prípade živelných katastrof.

Mechanizmus je všeobecný, nesúvisí len s terajšou situáciou v Grécku. Umožní podporu tej krajine, ktorá sa v dôsledku krízy – ako je epidémia, veľká nehoda či napríklad živelná pohroma – ocitla na pokraji humanitárnej katastrofy.

Vo štvrtok by mala komisia navrhnúť europarlamentu doplnenie tohtoročného rozpočtu únie tak, aby mechanizmus mohol v prípade potreby už tento rok využiť 300 miliónov eur.

Členské krajiny by mali vec definitívne potvrdiť začiatkom budúceho týždňa, teda ešte pred riadnym marcovým summitom EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #humanitárna pomoc