Europoslanci ostro kritizovali dohodu EÚ-Turecko

Plánovanú dohodu Európskej únie s Tureckom sčasti ostro kritizovali poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu, a to bez ohľadu na členstvo vo frakciách kontinentálneho zákonodarného zboru.

09.03.2016 16:45
Jeanine Hennisová-Plasschaertová Foto: ,
Holandská ministerka obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová bola jednou z mála europoslancov, ktorí súhlasili s dohodou EÚ-Turecko.
debata (18)

Za schválenie dohody sa vyslovili v úvode rokovania holandská ministerka obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová v zastúpení úradujúcej predsedníckej krajiny únie a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Europoslanci sa prakticky zhodne vyjadrovali proti spájaniu spoločného riešenia migračnej krízy s rokovaniami o vstupe Turecka do Európskej únie.

Šéf frakcie európskych ľudovcov, člen bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Manfred Weber síce rozhovory zásadne privítal, varoval však, že nejde o závislosť, ale o partnerstvo. EÚ podľa jeho slov nesmie dopustiť nátlak tureckej strany a mala by byť schopná sama si zabezpečiť vonkajšie hranice.

Potvrdil to aj líder frakcie socialistov Gianni Pittella z talianskej Demokratickej strany, ktorý podľa tlačovej agentúry DPA použil tieto slová: „Táto dohoda nesmie byť čachrovaním na úkor utečencov.“

Pred Tureckom sa rozvíja červený koberec

Šéfka frakcie ľavicovo orientovaných strán Gabriele Zimmerová z nemeckej strany Ľavica pripomenula konflikt s Kurdmi na juhovýchode Turecka. Ankara od decembra začala veľkú ofenzívu proti stúpencom nezákonnej Strany kurdských pracujúcich. „Uzatvárame dohodu s krajinou, ktorá je pripravená zabíjať ľudí na vlastnom území,“ vyhlásila.

Spolupredseda európskych zelených Philipe Lamberts z Belgicka upozornil, že namiesto uvalenia sankcií na Turecko pre porušovanie ľudských práv sa pred Ankarou rozvíja červený koberec.

Niekdajší belgický premiér Guy Verhofstadt v zastúpení európskych liberálov kritizoval dohodu s Tureckom o vracaní migrantov z Grécka. „Považujem túto dohodu za krajne problematickú,“ vyhlásil a dodal, že kolektívne vracanie je v rozpore so ženevskou konvenciou o utečencoch.

V podobnom duchu sa ešte v utorok vyslovil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dohoda #Turecko #ľudské práva #europoslanci #Kurdi #Europarlament #utečenecká kríza