EÚ predĺži sankcie voči narušiteľom ukrajinskej celistvosti

Diplomati krajín Európskej únie sa zhodli, že o ďalšieho pol roka predĺžia sankcie voči ľuďom a právnickým osobám, ktorí sa spájajú s porušovaním ukrajinskej územnej celistvosti.

09.03.2016 15:51
Krym Foto:
Mapu Krymu namaľovali v moskovských uliciach s ruskými národnými farbami, píše sa tam Krym a Rusko.
debata (53)

Diplomatické informácie uvádzajú zmrazenie majetku a zákaz cesty do EÚ. Nariadenie sa týka 146 ľudí a 37 firiem a organizácií. Sankcie sú súčasťou krokov, ktorými únia v roku 2014 reagovala na ruskú anexiu polostrova Krym a na dianie na východe Ukrajiny.

Predĺženie začne formálne platiť, len čo sa v najbližších dňoch zverejní v úniovom vestníku. Na zozname sa od posledných zmien 15. septembra 2015 nachdázalo 149 mien, traja ľudia však odvtedy zomreli.

Jedným z nich je Igor Sergun, niekdajší šéf ruskej vojenskej rozviedky GRU. Podľa Moskvy podľahol na začiatku januára srdcovému záchvatu, médiá však špekulovali, že zomrel v Libanone.

Na zozname ďalej figuruje napríklad ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin či ľudia blízki Kremľu ako Sergej Gljazev, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina. Nechýbajú mená námestníkov ruského ministra obrany, vojakov, ktorí priamo plánovali či velili ruskému vstupu na Krym, ale aj velitelia separatistických jednotiek v Donbase a lídri tamojších samozvaných republík.

Opatrenia proti konkrétnym ľuďom a firmám, ktorí mali na anexii Krymu podiel či z nej mali prospech, sú len časťou reakcie EÚ na ruský postup v ukrajinskej krí­ze.

Predovšetkým kvôli vývoju okolo separatistických regiónov na východe Ukrajiny uvalila únia na Rusko niektoré hospodárske sankcie, Moskva reagovala vlastnými protiopatreniami. Vzťahy medzi dvadsaťosmičkou a Ruskom zostávajú veľmi chladné.

EÚ čaká tento rok diskusia o predĺžení hospodárskych krokov voči Rusku.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #anexia Krymu #ukrajinská kríza