Podľa EÚ Turecko musí do júna výrazne obmedziť prúd utečencov

Turecko musí do 1. júna plne uplatňovať dohodu o spätnom prijímaní utečencov a dovtedy zastaviť alebo významne obmedziť ich príliv do Európy. Vyhlásil to v piatok predseda delegácie EÚ v Turecku Hansjörg Haber.

04.03.2016 18:34 , aktualizované: 20:33
debata (29)

Európska komisia vo svojej správe konštatovala, že Turecko pokročilo v plnení novembrovej dohody s EÚ, ktorá má viesť k zníženiu pohybu utečencov smerom do Európy. Turecko, ktoré poskytuje útočisko a pomoc viac ako 2,5 miliónu utečencov zo Sýrie, im nedávno umožnilo prístup na trh práce, čo by malo uľahčiť ich začlenenie do spoločnosti a podporiť ich sebestačnosť.

Prijalo tiež dôležité opatrenia, na základe ktorých majú utečenci prístup k verejným službám, vrátane školskej dochádzky pre deti.

Komisia tiež vyzvala Turecko, aby znížilo počet nevyriešených prípadov v azylovom konaní, posilnilo spoluprácu so všetkými členskými štátmi únie, s ktorými susedí, teda hlavne Gréckom, najmä pokiaľ ide o spätné preberanie osôb a policajné a justičné záležitosti, a aby usilovnejšie bojovalo proti korupcii a organizovanému zločinu.

Súbežne začalo Turecko zavádzať prísnejšie pravidlá týkajúce sa udeľovania víz a prijímania osôb z krajín, ktoré sú významným zdrojom nelegálnej migrácie do Turecka a potom z Turecka do EÚ.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu konštatoval, že opatrenie prináša svoje ovocie a krajina už zaznamenala pokles počtu prichádzajúcich cudzincov. Okrem toho Turecko ďalej posilňuje svoje kapacity v oblasti správy a celkovej ochrany hraníc.

EÚ na oplátku okrem iného sľúbila, že zmierni vízové ​​obmedzenia pre tureckých občanov idúcich do Európskej únie najneskôr do októbra. Haber upozornil, že táto dohoda nenadobudne platnosť automaticky. Podľa komisie musí Turecko takisto začať vydávať pasy obsahujúce odtlačky prstov držiteľa v súlade s predpismi EÚ.

EÚ tiež sľúbila oživenie rozhovorov o prijatí Turecka do EÚ. V tejto súvislosti Haber upozornil na to, že jednou zo zásadných požiadaviek pre pokračovanie rozhovorov je zabezpečenie slobody tlače v Turecku.

Ankara je v poslednom čase terčom ostrej kritiky najmä mimovládnych organizácií, že najmä proti opozičným médiám nevyberavo zasahuje a novinárov šikanuje napríklad väzobným stíhaním pre údajnú podporu terorizmu.

Napríklad v piatok turecká justícia odovzdala pod „dočasnú administratívnu“ kontrolu štátu ďalšie opozičné médium kritizujúce najmä Erdogana. Redakcia postihnutého denníka Zaman to označila za „koniec slobody tlače v Turecku“.

Turecko je pripravené z Grécka prijímať nesýrskych utečencov

Turecko je pripravené z Grécka prijímať späť utečencov, ktorí nie sú zo Sýrie. Šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu, ktorý je na návšteve Atén, zmienil napríklad Maročanov, Pakistancov alebo Afgancov, informovala agentúra AFP.

„Začali sme skúmať možnosť opätovného prijímania žiadateľov o azyl,“ povedal Cavusoglu pri stretnutí so svojím gréckym náprotivkom Nikosom Kotziasom. Turecký minister spresnil, že Turecku odovzdali okolo 860 žiadostí o opätovné prijatie utečencov z Grécka a 99 percent z nich Ankara schválila.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Turecko #utečenci #Recep Tayyip Erdogan #migračná kríza