Európski štátnici budú rokovať o migrácii, EK predstavila plán

Hneď niekoľko bilaterálnych rokovaní o migračnej kríze spolu povedú vrcholní predstavitelia EÚ a kľúčových krajín. Francúzsky prezident v Elyzejskom paláci prijme kancelárku Angelu Merkelovú, predseda Európskej rady Donald Tusk sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a maďarský premiér Viktor Orbán tému preberie s ďalším kritikom migračnej politiky nemeckej kancelárky, bavorským premiérom Horstom Seehoferom.

04.03.2016 09:11
debata (27)

Okrem toho budú spolu v piatok popoludní rokovať aj ministri zahraničia Turecka a Grécka a Európska komisia napoludnie predstaví plán na rušenie hraničných kontrol, ktoré vo vnútri Európskej únie v reakcii na utečeneckú krízu znova zaviedli niektoré štáty.

Intenzívne rokovania sa odohrajú tri dni pred mimoriadnym summitom EÚ-Turecko v Bruseli o európskej politike. Turecko je pritom pre utečencov najdôležitejšou tranzitnou krajinou do Európskej únie. Summit sa zároveň uskutoční v čase, keď tisícky utečencov po uzavretí hraníc na takzvanej balkánskej trase uviazli v Grécku.

Merkelová aj predstavitelia EÚ teraz v snahe o riešenie migračnej krízy vsádzajú predovšetkým na spoluprácu s Tureckom. EÚ a Ankara sa už v novembri dohodli na tom, že turecká vláda zlepší sledovanie hraníc, zosilní boj proti obchodníkom, a bude sa tak snažiť príliv utečencov do EÚ znížiť. EÚ je za to ochotná Turecku poskytnúť najmenej tri miliardy eur na pomoc pri zvládaní utečeneckej vlny.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migranti #migračná kríza