Tusk: Museli sme obnoviť hraničné kontroly, no treba sa vrátiť k Schengenu

Obnovenie účinných hraničných kontrol nie je ľahké rozhodnutie, ale iná možnosť nie je. Po stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom to vo Viedni povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

01.03.2016 18:00 , aktualizované: 21:38
Donald Tusk, Werner Faymann Foto: ,
Rakúsky kancelár Werner Faymann (vpravo) víta vo Viedni predsedu Európskej rady Donalda Tuska.
debata (31)

Ako povedal, túto „ťažkú ​​pravdu“ by mali prijať všetky štáty Európskej únie. O zavádzaní hraničných kontrol musia podľa Tuska rokovať všetky členské štáty, inak v únii hrozí kríza dôvery. Zdôraznil pritom, že je potrebné vrátiť sa k normálnemu fungovaniu schengenského systému voľného pohybu osôb, na čom sa pred dvoma týždňami dohodli lídri dvadsaťosmičky na summite v Bruseli.

Na následnej schôdzke so slovinským premiérom Mirom Cerarom sa obaja lídri zhodli na potrebe jednotného európskeho riešenia migračnej krízy. „Návrat k uplatňovaniu schengenských pravidiel je jediný spôsob, ako Schengen zachovať. Otázkou by tak nemalo byť, či to chceme urobiť, ale ako to chceme urobiť,“ uviedol Tusk vo Viedni.

S Cerarom sa potom Tusk zhodol na potrebe účinného uplatňovania schengenských pravidiel a jednotnom európskom riešení migračnej krízy. „Kým sa toto riešenie nedefinuje a efektívne neuplatní, je dôležité, aby sme nachádzali riešenia, ktoré pôjdú týmto smerom,“ vyjadril sa Cerar, ktorého citoval server denníka The Slovenia Times.

Tusk do Viedne pricestoval čoskoro potom, čo sa pätica ďalších krajín (okrem Rakúska aj Chorvátsko, Macedónsko, Slovinsko a Srbsko) dohodla na posilnení hraničných kontrol. Ich rozhodnutie spôsobilo, že sa migranti začali hromadiť v Grécku. Atény na schôdzke prítomné neboli.

Podľa Tuska je pochopiteľné, že vzhľadom na nápor imigrantov sa v Rakúsku zvyšuje frustrácia. „Presne v takej chvíli, ako je táto, musíme zachovať pokoj,“ povedal Tusk.

Predseda Európskej rady dodal, že únia by mala pristupovať koordinovane nielen k otázke hraničných kontrol, ale aj k humanitárnym dôsledkom svojich rozhodnutí. „Krajina, ktorú musíme obzvlášť podporiť, je Grécko,“ poznamenal Tusk. Slovinský premiér Cerar dodal, že pomôcť treba nielen Grécku, ale aj Macedónsku.

Od Turecka, skade mieri väčšina utečencov ďalej do Európy, Tusk očakáva intenzívnejšiu spoluprácu. „O tom budem rokovať počas návštevy Turecka vo štvrtok a v piatok,“ povedal Tusk.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice #schengen #Donald Tusk #hraničné kontroly #Miro Cerar #Werner Faymann