Reuters: Za snahou vyhnať Tuska z EÚ je stará závisť

ČTK | 07.03.2017 12:54
Donald Tusk, summit EU Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
Pri všetkej snahe zbaviť bývalého poľského premiéra Donalda Tuska jednej z najvyšších funkcií v Európskej únii môžu mať konzervatívci vládnuci vo Varšave na mysli inú bitku: prezidentské voľby v Poľsku v roku 2020, upozornila agentúra Reuters.

Euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS) minulý týždeň vyhlásila, že päťdesiatdeväťročný Tusk je nespôsobilý slúžiť ďalšie funkčné obdobie ako predseda Európskej rady v čele summitov EÚ. Navrhla ho nahradiť iným Poliakom, poslancom Európskeho parlamentu Jackom Saryusz-Wolským.

Podľa diplomatov sa tento týždeň na summite EÚ rozhodne, či PiS uspeje v snahe zmariť Tuskovo znovuzvolenie. Niektorí politickí analytici ale tvrdia, že skutočným cieľom je pošpiniť Tuskovu povesť vo vlasti natoľko, aby mu zabránili ustavične ohrozovať vládnutie PiS.

Tuskova Občianska platforma (PO) porazila PiS vo voľbách v rokoch 2007 a 2011, až kým neprehrala v roku 2015. Tieto boje viedli k urputnému súpereniu medzi Tuskom a predsedom PiS Jaroslawom Kaczyńským.

„Kaczyński správne vidí Tuska ako svojho najnebezpečnejšieho nepriateľa,“ uviedol sociológ Jaroslaw Flis z Jagelonskej univerzity v Krakove.

Šesťdesiatsedem­ročný Kaczyński, ktorý nevykonáva žiadnu vládnu funkciu, ale v Poľsku ho vnímajú ako človeka, ktorý rozhoduje o všetkom dôležitom, považuje Tuska za morálne zodpovedného za smrť svojho brata-dvojčaťa, prezidenta Lecha Kaczyńského, v leteckej havárii v Rusku v roku 2010.

Vyšetrovatelia za príčinu tragédie označili chybu pilotov, ale podľa Kaczyńského prinajmenšom časť viny nesie aj zanedbanie zavinené vládou, ktorej Tusk predsedal. Na ekonomickom fronte nacionálne zameraná PiS obvinila Tuskových centristov zo zanedbávania národných záujmov v záujme zlepšenia vzťahov s Nemeckom a zahraničnými korporáciami.

Podľa liberálneho politického analytika Aleksandera Smolara z nadácie Stefana Bátoryho vedú konzervatívcov proti Tuskovmu pôsobeniu v EÚ dva motívy: „Jedným z nich je pomsta. Druhým želanie zabrániť Tuskovi v triumfálnom návrate do Poľska, v zjednotení opozície a nakoniec víťazstve nad PiS. Je to celé o znižovaní Tuskovej hodnoty,“ usúdil.

Ak Tusk vyhrá a získa ďalších 30 mesiacov na čele EÚ, jeho mandát sa skončí na konci roka 2019, len niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami v roku 2020. To by bolo skvelé načasovanie, keby chcel kandidovať. Parlamentné voľby sa odohrajú koncom roka 2019.

Tusk sa teší veľkej podpore medzi vodcami EÚ vrátane poľských spojencov v strednej Európe, ktorí ho vnímajú ako spoľahlivého človeka v čase, keď sa únia stretáva s problémami, ako sú brexit a migračné krízy.

Kaczyński označil Tuska za kandidáta nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a obvinil ho z uzatvorenia kompromisnej dohody s Britániou, ktorá ju mala odradiť od referenda o odchode z EÚ. Tusk ďalej rozhneval vládu vo Varšave tým, že ju v decembri kritizoval za plány obmedziť prístup médií do parlamentu a kontroverznú reformu ústavného súdu.

Kaczyński tiež naznačil, že prebiehajúce vyšetrovanie by mohlo viesť k Tuskovmu obvineniu v súvislosti s investičným podvodom, v ktorom tisíce ľudí prišli o peniaze v čase, keď bol Tusk premiérom.

Začalo sa tiež nové vyšetrovanie leteckej havárie v Rusku. Tusk obvinil PiS a Kaczyńského, že sa snaží politicky využiť tragédiu. Tuskova strana PO tvrdí, že vláda chce prípad doviesť k vykonštruovanému procesu.

PiS zostáva v Poľsku populárna aj napriek rastúcemu obviňovaniu doma aj v cudzine z autoritárskych tendencií v snahe o ovládnutie štátnych inštitúcií. Ťaží aj z toho, že od Tuskovho odchodu do Bruselu v roku 2014 chýba opozícii charizmatický vod­ca.

„Kaczyński si pamätá, že pravidelne prehrával všetky voľby, keď bol Tusk v Poľsku,“ poznamenala podpredsedníčka parlamentu Malgorzata Kidawová-Blonská z PO. „Je pripravený viniť Tuska zo všetkého,“ dodala.