Europoslanci hľadajú cestu k lacnejším liekom

SITA | 05.03.2017 10:52
Poslanci Európskeho parlamentu navrhli možnosti, ako cenovo sprístupniť lieky. Ceny nových liekov v EÚ za ostatné desaťročia výrazne vzrástli, čím sa stali pre mnohých občanov EÚ nedostupnými a ohrozili udržateľnosť systémov zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z uznesenia, ktoré tento týždeň schválil Európsky parlament.

Spravodajkyňa nelegislatívneho uznesenia Soledad Cabezon Ruiz poznamenala, že systémy verejnej zdravotnej starostlivosti v Európe sú kľúčovou súčasťou identity EÚ. „Prístup k liekom musí byť garantovaný a v snahe zabezpečiť ho musíme opätovne vyvážiť rokovaciu silu členských štátov vo vzťahu k farmaceutickému sektoru,“ uviedla. Sektor musí byť podľa spravodajkyne konkurencieschopný v oblasti kvalitných inovácií, zároveň však musí reagovať na potreby pacientov v oblasti liekov, ktoré sú bezpečné, účinné a dostupné.

Vysoká úroveň verejných prostriedkov využívaných na výskum a vývoj sa podľa poslancov nepremieta do cien liekov, v dôsledku čoho sa spravodlivo nevracajú verejné investície. Poslanci preto požadujú väčšiu transparentnosť nákladov na výskum a vývoj, vrátane pomeru výskumu financovaného z verejných prostriedkov a procesu uvádzania liekov na trh. Parlament tiež vyzval Európsku radu a Európsku komisiu, aby posilnili rokovacie kapacity členských štátov na zabezpečenie cenovo dostupného prístupu k liekom v celej EÚ. Zabezpečenie plnej transparentnosti a efektívnej kontroly postupov používaných na stanovovanie cien a úhradu liekov v členských štátoch si podľa poslancov vyžaduje prijatie novej legislatívy na úrovni EÚ.

Uznesenie sa tiež dotklo prehlbovania priepasti medzi rastúcou rezistenciou voči antimikrobiálnym látkam a vývojom nových antimikrobiálnych látok. Choroby odolné voči liekom by do roku 2050 mohli na celom svete zapríčiňovať 10 miliónov úmrtí ročne, varuje prijatý text. Podľa odhadov zomrie v EÚ každoročne najmenej 25 tisíc ľudí v dôsledku infekcií spôsobených rezistentnými baktériami. Za posledných 40 rokov bola pritom vyvinutá len jedna nová trieda antibiotík.