Komisia: Riešte korupciu cez modernizáciu súdnictva

Korupcia, klientelizmus či neefektívne súdnictvo. Aj napriek doterajším prijatým opatreniam na potláčanie týchto neduhov spoločnosti s tým má Slovensko mimoriadny problém. Európska komisia v správe o Slovensku tvrdí, že krajina musí v prvom rade zvýšiť kvalitu, nezávislosť a efektívnosť súdneho systému.

26.04.2016 11:00
súd, Bratislava Foto: ,
V počte súdnych sporov na sto obyvateľov patrí Slovensko do prvej šestky v Európe. Achillovou pätou krajiny sú aj konkurzné konania, ktoré priemerne trvajú štyri roky.
debata (13)

„V súdnictve, ako sa zdá, dochádza k hromadeniu množstva nevybavených prípadov v občianskych a obchodných veciach. Prebiehajúce bezpečnostné previerky týkajúce sa spôsobilosti sudcov vyvolávajú pochybnosti o nezávislosti súdneho systému, ktorá sa považuje za nízku. Dĺžka súdneho konania v občianskych a obchodných sporoch narastá a miera vyriešenia prípadov zostáva pri občianskych a obchodných sporoch výrazne pod úrovňou 100 percent. Tento vývoj naznačuje narastajúce hromadenie nevybavených prípadov, čo by potenciálne mohlo viesť k preťaženiu súdneho systému. Tento trend sa podarilo zvrátiť v oblasti správnych vecí, kde sa výrazne pokročilo pri znižovaní dĺžky konania a miera vyriešenia prípadov sa zvýšila,“ konštatuje komisia.

Európske riešenia - banner

Tieto závery potvrdzuje aj najnovší porovnávací prehľad v oblasti justície za rok 2015, ktorý skúma efektívnosť, kvalitu a nezávislosť súdnych systémov v členských krajinách EÚ. Vyplýva z neho, že Slovensku sa medziročne nepodarilo skrátiť dĺžku občianskych a obchodných sporov, ktorá stále predstavuje vyše 500 dní. To krajinu zaraďuje medzi štyri najmenej efektívne krajiny EÚ. Od roku 2010 do roku 2014 sa dĺžka konania predlžuje. Kým v počte sudcov patríme skôr k európskemu priemeru, Slováci sa stále radia medzi národy, ktoré sa „rady“ súdia. V počte súdnych sporov na sto obyvateľov patrí Slovensko do prvej šestky v Európe. Achillovou pätou sú aj konkurzné konania, ktoré v priemere trvajú štyri roky. V tomto ohľade je krajina na chvoste európskej dvadsaťosmičky.

„Európska komisia považuje využitie moderných IT technológií za dôležitý nástroj zefektívnenia súdnictva, keďže sa vďaka ním darí šetriť náklady a skrátiť dĺžku konania“, uviedol Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Krajine sa podarilo zabezpečiť prijímanie žalôb a iných podaní na všetkých súdoch, čo ani zďaleka zatiaľ nie je pravidlom vo všetkých krajinách EÚ. Slabinou však zostáva nedostatočné zabezpečenie elektronickej komunikácie medzi súdmi a právnymi zástupcami účastníkov konania. Slovensko je, naopak, európskym lídrom v oblasti zverejňovania súdnych rozhodnutí. Vo vnímaní nezávislosti súdnictva sa situácia medziročne nezmenila. V tejto kategórii Slovensku aj naďalej patrí nelichotivá posledná priečka. Za hlavný dôvod nízkej miery nezávislosti sudcov považujú Slováci zasahovanie zo strany vlády, politikov a podnikateľov.

V júli minulého roka ešte druhá Ficova vláda prijala národnú koncepciu stabilizácie a modernizácie súdnictva. Slovenský občiansky súdny poriadok prešiel rekodifikáciou a účinnosť nadobudne v júli tohto roka. „Existujúci zákon o rozhodcovskom konaní prešiel novelizáciou a zároveň bol prijatý alebo oznámený celý rad projektov informačných a komunikačných technológií, čo by v prípade úspešnej realizácie mohlo zvýšiť efektívnosť systému súdnictva. Ako sa pripúšťa v národnom pláne, v nadchádzajúcich rokoch bude krajina musieť vytrvalo pokračovať v reformách. Slovensko sa bude pritom spoliehať najmä na financovanie z fondov EÚ, ktoré v tejto oblasti zohrávajú kľúčovú úlohu,“ uviedla komisia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske riešenia finančnej krízy