Európska únia proti kríze

Hospodárstvo Európskej únie, ako aj krajín používajúcich spoločnú menu euro sa tento rok dostalo z recesie, ale návrat rastu neznamená definitívny koniec problémov.

05.12.2013 14:00
jose barroso Foto: ,
"Ekonomika sa začína zdvíhať. Vracia sa rast, finančné trhy sú stabilizované, spotrebitelia aj podniky hľadia do budúcnosti s väčšou dôverou," hovorí predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. "Teraz je potrebné podporiť a posilňovať obnovu, ktorá práve prebieha."
debata (1)
Európske riešenia - banner

Dôležité je zabezpečiť, aby sa rast premietol aj do poklesu nezamestnanosti a aby sa našli spôsoby, ako predchádzať opakovaniu finančných kríz. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso preto k analýze hospodárskeho rastu uviedol, že je potrebné nepoľaviť v reformnom úsilí. Medzi hlavnými prioritami na budúci rok preto nemá chýbať „múdre“ ozdravenie rozpočtového hospodárenia, podpora rastu a konkurencieschop­nosti, boj s nezamestnanosťou a snaha modernizovať byrokratický aparát v Európe.

„Ekonomika sa teraz začína znovu zdvíhať. Vracia sa rast, finančné trhy sú stabilizované, spotrebitelia aj podniky hľadia do budúcnosti s väčšou dôverou,“ povedal Barroso. „Teraz je potrebné hľadieť do budúcnosti a zabezpečiť, podporiť a posilňovať obnovu, ktorá práve prebieha,“ dodal.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Prečítajte si aj ĎALŠIE ČASTI.

Medzi jednotlivými krajinami EÚ však stále pretrvávajú značné rozdiely a Európa je viac ako predtým rozdelená na ekonomicky zdravší sever a problematickejší juh. Napríklad Grécko by sa k rastu malo vrátiť budúci rok po šiestich rokoch neprestajného poklesu, ktorý vymazal štvrtinu ročného výkonu krajiny. Grécko ako mnohé ďalšie krajiny vrátane Španielska, Portugalska, ale aj Slovenska zápasia s vysokou nezamestnanosťou. Zvyšujú sa obavy najmä o mladých ľudí, ktorí nemajú kde získať pracovné návyky. V niektorých krajinách miera nezamestnanosti ľudí do 25 rokov presahuje 50 percent. Na Slovensku je 31-percentná.

Ročný prieskum rastu, ktorý vydala Európska komisia, má umožniť členským krajinám získať predstavu, kam by sa mali v budúcom roku pri tvorbe svojej politiky uberať. Spolu so správou o mechanizme varovania, ktorý má na základe makroekonomických ukazovateľov a ďalších údajov odhaliť členské krajiny EÚ v možných ťažkostiach, sú to nástroje súvisiace s takzvaným európskym semestrom, zavedeným v roku 2010.

Barroso pripomenul, že krajiny únie dokázali znížiť rozpočtové deficity o polovicu oproti maximálnemu číslu takmer siedmich percent hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2009. Celková úroveň dlhu je však stále vysoká a v roku 2014 by mohla dosiahnuť vrchol až 90 percent HDP. Potom by mohla začať klesať. Druhým bodom pri riešení krízy je snaha obnoviť finančný trh, znížiť jeho roztrieštenosť, vrátane dokončenia bankovej únie, ktorá by mala byť odpoveďou na budúce krízy. „V súčasnej dobe sú úverové podmienky pre spoločnosti (v členských krajinách) veľmi odlišné a často sa to neviaže na ich kvalitu,“ upozornil predseda Európskej komisie. Narážal tým aj na Slovensko. Máme druhé najdrahšie úvery v EÚ napriek tomu, že sme nedopadli tak zle ako spomínané Grécko alebo Portugalsko, ktoré zrejme bude musieť požiadať o ďalší záchranný úver. Úroky z úverov by mohli klesnúť práve po dokončení bankovej únie, keď sa zvýši konkurenčný tlak na banky pôsobiace na Slovensku.

Podľa komisie rast a konkurencieschop­nosť podporujú ekonomiku. „Krajiny, ktoré majú prebytky, by sa mali snažiť a otvoriť svoje trhy investíciám a domácemu dopytu,“ poznamenal Barroso. Naprieč úniou podľa analýzy kríza mení rast ťahaný exportom. Nedostatočný je, naopak, pokrok v otváraní trhov služieb aj tovaru pre konkurenciu, špeciálne v prípade energetického trhu či niektorých profesií. Stále na neprijateľnej úrovni zostáva nezamestnanosť, ktorá teraz v EÚ dosahuje 11 percent, v eurozóne je na úrovni 12,2 percenta. Problémom je predovšetkým vysoký počet mladých ľudí bez práce. Preto by sa podľa komisie mali vlády snažiť o politiku, ktorá pracovný trh podporí, vrátane projektov záruk pre mladých ľudí. Podniky zase volajú po hlbšej reforme verejnej správy, ktorá by mala čo najmenej zaťažovať firmy a umožniť im sústrediť sa na predmet ich podnikania.

Priority hospodárskej politiky EÚ pre rok 2014

  • Pokračovanie na rast zameranej fiškálnej konsolidácie
  • Obnova bankového úverovania hospodárstva
  • Podpora rastu a konkurencieschop­nosti európskych ekonomík
  • Boj s nezamestnanosťou a sociálnymi dôsledkami krízy
  • Modernizácia verejnej správy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #José Barroso #Európske riešenia finančnej krízy