Obstojí EÚ v konkurencii?

Európska únia stále dokáže obstáť v hospodárskej súťaži. V rebríčku štátov podľa konkurencieschopnosti, ktorý zverejnilo Svetové ekonomické fórum, je v prvej desiatke krajín šesť z EÚ. Sú to Švédsko, Fínsko, Nemecko, Holandsko, Dánsko a Veľká Británia.

21.09.2011 10:42
Európska únia, EU, euro, euroval, eurozóna Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovensko sa však umiestnilo až na 69. pozícii a samotná únia si uvedomuje, že čelí stále významnejšej konkurencii vo svete. Nastupujúce krajiny ako Čína, India, Brazília, Rusko, Južná Afrika i Turecko vytvárajú prostredie hospodárskej súťaže, v ktorom je čoraz náročnejšie obstáť.

Otvorená ekonomická súťaž

Toto podčiarkuje i Stratégia Európa 2020. Dokument uvádza, že jej základom sú tri vzájomne sa dopĺňajúce priority. Ide o inteligentný rast, udržateľný rast a inkluzívny rast. A práve pri udržateľnom raste hovorí stratégia o podpore ekologickejšieho a konkurencieschop­nejšieho hospodárstva, ktoré efektívnejšie využíva zdroje.

„Naše hospodárstva sú stále viac vzájomne prepojené. Európa bude aj naďalej profitovať z toho, že je jednou z najviac otvorených ekonomík sveta, ale konkurencia v rozvinutých a rozvíjajúcich sa krajinách stále rastie. Krajiny ako Čína alebo India výrazne investujú do výskumu a technológií s cieľom posunúť svoj priemysel v hodnotovom rebríčku vyššie a dostať sa na úroveň globálnych ekonomík,“ píše sa v stratégii.

Európska komisia však túto výzvu vníma aj ako príležitosť. „Zvyšuje to tlak na niektoré odvetvia nášho hospodárstva snažiace sa udržať si konkurencieschop­nosť, ale každá hrozba prináša zároveň nové možnosti. S rozvojom týchto krajín sa zároveň otvoria nové trhy pre mnohé európske spoločnosti.“

Ciele Stratégie Európa 2020

* zvýšiť mieru zamestnanosti obyvateľov vo veku od 20 do 64 rokov na 75 percent

* zlepšovať podmienky na výskum a vývoj s cieľom zvýšiť celkovú úroveň verejných a súkromných investícií v tomto odvetví na 3 percentá HDP

Slovensko a Európa

V súvislosti so zvyšovaním konkurencieschop­nosti upozorňuje stratégia na potrebu rozvíjania oblasti výskumu, vývoja a inovácií v rámci všetkých odvetví hospodárstva. „To v spojení s efektívnejším využívaním zdrojov zlepší konkurencieschop­nosť a podporí vytváranie pracovných miest,“ uvádza Európska komisia.

Slovensko v týchto prepojených oblastiach navrhuje v národných cieľoch zvýšiť mieru zamestnanosti obyvateľov vo veku od 20 do 64 rokov na 71 až 73 percent a zlepšovať podmienky na výskum a vývoj s cieľom zvýšiť celkovú úroveň verejných a súkromných investícií v tomto odvetví na 1,8 percenta HDP. Stratégia Európa 2020 je v tomto ambicióznejšia. Hovorí o zamestnanosti na úrovni 75 percent a výdavkoch na výskum vo výške troch percent HDP.

Európska stratégia zároveň pripomína, čo môže byť výhodou únie. „EÚ bola v oblasti ekologických riešení do značnej miery priekopníkom, ale jej náskok ohrozujú hlavní konkurenti, najmä Čína a Severná Amerika. EÚ by si mala udržať svoju vedúcu pozíciu na trhu s ekologickými technológiami, ktoré sú prostriedkom na zabezpečenie efektivity zdrojov v hospodárstve, a zároveň odstraňovať prekážky v kľúčových sieťových infraštruktúrach a tým zvyšovať konkurencieschop­nosť nášho priemyslu.“

Využívanie zelených technológií bude mať dosah aj na zamestnanosť. „Len samotné splnenie cieľa EÚ čerpať 20 percent energie z obnoviteľných zdrojov má potenciál vytvoriť v EÚ viac ako 600-tisíc pracovných miest. Keď k tomu prirátame cieľ spočívajúci vo zvýšení energetickej účinnosti o 20 percent, ide o vytvorenie viac ako jedného milióna nových pracovných miest,“ pripomína Európska komisia.

Podľa slovenských národných cieľov sa majú celkové emisie skleníkových plynov v porovnaní s úrovňou z roku 1990 o znížiť o 20 percent, má sa zvýšiť podiel energie z obnoviteľných zdrojov na konečnej spotrebe energie na 14 percent.

Správna cesta?

„Niet pochýb o tom, že je potrebné zvýšiť konkurencieschop­nosť Európy. Myslím, že Stratégia Európa 2020, ktorá hovorí o inteligentnom, zelenom a inkluzívnom raste, je tým správnym nástrojom. Znamená to zamerať sa na viac investícií do inovácií s dôrazom na zdroje, energiu a klímu, a to je potrebné robiť na báze európskeho sociálneho modelu,“ myslí si Hans Martnes z Centra pre európsku politiku.

Odborník však pripomína, že Stratégiu Európa 2020 je potrebné aj napĺňať. „Je to cesta vpred a dá sa len ľutovať, že sa jej nevenuje dostatok politickej pozornosti. Tá sa vkladá do riešenia ekonomickej krízy, ktorú do veľkej miery vytvára hystéria na finančných trhoch. Áno, je potrebné zvýšiť konkurencieschop­nosť Európy a Stratégia Európa 2020 je na to dobrý nástroj,“ uviedol Martens.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba