Európska únia má pred sebou desaťročný plán

Ako by mala veľká rodina európskych štátov vyzerať v roku 2020? Odpoveď poskytuje spoločná agenda EÚ. Nazýva sa Stratégia Európa 2020, Európska rada ju spustila v júni minulého roku. Dokument si kladie za cieľ najmä zvyšovať zamestnanosť, zlepšiť podmienky na výskum a vývoj, vymaniť z ohrozenia chudobou milióny obyvateľov žijúcich v únii.

08.04.2011 15:03
José Manuel Barroso Foto:
V stratégii Európa 2020 sme stanovili kľúčové body, ktoré môžu uvoľniť potenciál EÚ, hovorí predseda Európskej komisie Barroso.
debata

Keď predvlani v Bruseli predseda Európskej komisie počas prípravných prác objasňoval zmysel stratégie, poukázal aj na problém ľudí bez práce: „V uplynulom desaťročí do roku 2008 sa v Európe znížila miera nezamestnanosti z 12 percent na 7 percent. Teraz potrebujeme nové zdroje rastu, aby sme nahradili stratu pracovných miest v dôsledku krízy. V tomto dokumente sme stanovili kľúčové body, ktoré môžu uvoľniť potenciál Európy,“ zdôraznil vtedy José Manuel Barroso.

Stratégia stanovuje viacero iniciatív v záujme rozmachu rastu a zamestnanosti. „Patria sem programy na zlepšenie podmienok a prístupu k finančným prostriedkom na výskum a vývoj, rýchlejšie zavádzanie vysokorýchlostného internetu a nárast podielu využívania energie z obnoviteľných zdrojov,“ pripomína webová stránka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Pred konečným schválením návrhu stratégie Barroso podčiarkol, že ambíciou spoločnej agendy EÚ je koordinácia politík členských krajín únie: „Treba zabraňovať rozdielom v raste, nezamestnanosti, je nevyhnutné predísť vzniku ďalšej finančnej krízy. Rozdiely medzi členskými štátmi majú priamy dosah aj na ne. Sme od seba viac závislí ako kedykoľvek predtým. Preto v súčasnosti potrebujeme ekonomickú koordináciu viac ako kedykoľvek predtým,“ vysvetlil predseda Európskej komisie.

Výňatok z hlavných cieľov Stratégie Európa 2020
Zamerať sa na zvýšenie miery zamestnanosti žien a mužov vo veku 20 – 64 rokov na 75 percent.

Zlepšovať podmienky na výskum a vývoj najmä s cieľom zvýšiť celkovú úroveň verejných a súkromných investícií v tomto sektore na 3 percentá hrubého domáceho produktu.

Zvýšiť úroveň vzdelania, predovšetkým snahou o zníženie miery predčasného skončenia štúdia na menej ako 10 percent a zvýšením podielu ľudí vo veku 30 – 34 rokov, ktorí skončili vysokoškolské vzdelanie, aspoň na 40 percent.

Podporovať sociálne začlenenie, usilovať sa o vymanenie aspoň 20 miliónov ľudí z ohrozenia chudobou alebo sociálneho vylúčenia.

Znížiť emisie skleníkových plynov o 20 percent v porovnaní s úrovňami v roku 1990, zvýšiť podiel energie z obnoviteľných zdrojov na konečnej spotrebe energie na 20 percent a pokročiť na ceste k zvýšeniu energetickej efektívnosti o 20 percent.

Zdroj: Ministerstvo financií SR a Európska komisia

Stratégia Európa 2020 má dôkladne na zreteli priebežné monitorovanie cieľov. Správu o pokroku zverejnila Európska komisia začiatkom tohto roku. „Predloženie tohto ročného prieskumu rastu, ktorý znamená začiatok prvého európskeho semestra, prichádza v momente, ktorý je pre EÚ zlomový. Po dvoch rokoch sa Európa pomaly dostáva z krízy,“ píše sa v úvode textu.

Z januárových zistení napríklad v oblasti práce vyplýva, že ak by všetky členské krajiny mohli dosiahnuť uvedené vnútroštátne ciele do roku 2020 alebo dosiahnuť nižšiu hodnotu ich cieľového rozsahu, priemerná úroveň zamestnanosti medzi členskými štátmi, ktoré si stanovili vnútroštátny cieľ, by dosiahla 72,4 percenta. „Ak by všetky členské štáty mohli dosiahnuť hornú hranicu ich cieľového rozsahu, dosiahla by priemerná úroveň zamestnanosti v EÚ 72,8 percenta. Povedané inak, na základe súčasných vnútroštátnych cieľov zamestnanosti by EÚ ako celku k splneniu cieľa 75 percent chýbalo 2,2 až 2,6 percentuálneho bodu,“ dodáva správa Európskej komisie.

Plné znenie v slovenskom jazyku je na webovej stránke http://ec.europa.eu/…xe_part1.pdf.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba