Únia súhlasí s odkladom brexitu, navrhla Británii dva varianty

Lídri 27 krajín Európskej únie vo štvrtok nevyhoveli stredajšej žiadosti britskej premiérky Theresy Mayovej odložiť brexit do 30. júna. EU27 pripúšťa dva varianty: odklad do 22. mája s podmienkou, že na budúci týždeň Dolná snemovňa schváli dohodu o podmienkach brexitu, alebo odklad do 12. apríla, čo sa považuje za konečný termín pre prijatie rozhodnutia, či sa Briti zúčastnia májových európskych volieb.

21.03.2019 21:45 , aktualizované: 22.03.2019 06:21
Theresa Mayová, summit EÚ Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová prichádza na summit Európskej únie 21. marca 2019 v Bruseli.
debata (19)

Obidve riešenia znamenajú, že Británia budúci piatok nemusí opustiť úniu bez dohody. Predseda Európskej rady Donald Tusk pred novinármi v noci na piatok potvrdil, že s dosiahnutou dohodou dvadsaťsedmičky súhlasí aj britská premiérka. S Mayovou sa práve preto v priebehu večera niekoľkokrát stretol.

Podľa Mayovej nočné rozhodnutie šéfov štátov a vlád ostatných 27 krajín únie jasným spôsobom ukazuje varianty, ktoré má k dispozícii Británia a britskí poslanci. Mayová pred novinármi zopakovala, že naďalej preferuje odchod svojej krajiny z únie na základe jej vládou vyrokovanej dohody, a ocenila, že summit vo štvrtok potvrdil doplňujúce dokumenty k írskej poistke, ktoré vyjednala v polovici mesiaca.

„Dnešná dohoda (summitu EÚ) podčiarkuje potrebu, aby Dolná snemovňa budúci týždeň schválila zmluvu o vystúpení, aby sme tak ukončili neistotu a odišli hladkým a usporiadaným brexitom,“ vyhlásila Mayová na nočnej tlačovej konferencii.

Obidva termíny sú pritom kratšie, než dátum 30. júna, ktorý vo svojom stredajšom liste navrhla Mayová. Podľa diplomatických zdrojov na čo najkratší termín tlačil predovšetkým francúzsky prezident Emmanuel Macron, tvrdší postup podporovalo napríklad aj Belgicko. Slovenská republika s novou verziou riešenia problémy nemá.

„V praxi to znamená, že do tohto dátumu zostanú všetky možnosti otvorené a hraničný dátum bude odložený,“ vysvetlil Tusk. Londýn sa tak podľa neho môže dovtedy stále rozhodnúť pre odchod podľa zatiaľ odmietanej dohody, pre brexit bez dohody, pre úplné stiahnutie svojho rozhodnutia odísť či pre ďalšie dlhšie predĺženie brexitu. Táto posledná možnosť by však automaticky padla, keby sa britská strana rozhodla neusporiadať na svojom území májové voľby do europarlamentu.

Premiérka podľa agentúry AP vyhlásila, že urobí všetko pre to, aby došlo k riadenému brexitu. Naznačila však, že ak Dolná snemovňa odmietne jej návrh, uprednostňuje odchod z ÉU bez dohody. Dodala, že nepodporuje dlhý odklad brexitu, pretože by to znamenalo, že Británia sa zúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu. Tie sa konajú od 23. do 26. mája.

„Som pevne presvedčená, že by bolo nesprávne žiadať ľudí v Spojenom kráľovstve, aby sa zúčastnili na týchto voľbách tri roky po hlasovaní o opustení EÚ,“ konštatovala Mayová, ktorú citovala spravodajská stanica BBC.

Macron: Briti čelia politickej kríze

Európska únia už nemôže nič viac urobiť v prospech britskej strany. To je odkaz viacerých najvyšších predstaviteľov členských krajín EÚ.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred novinármi uviedol, že Británia v súvislosti s brexitom čelí „skutočnej politickej a demokratickej kríze“. Dodal, že nie je možné, aby táto situácia „zablokovala EÚ“. Macron tiež priznal, že bol proti tomu, aby sa na budúci týždeň konal mimoriadny summit EÚ venovaný brexitu, ktorý by prebehol v zlých podmienkach.

Macron zdôraznil, že chcel, aby výsledkom štvrtkových diskusií na summite boli dve veci. V prvom rade to bolo určenie hraničných termínov, lebo len to pomôže na budúci týždeň britskej premiérke Therese Mayovej presadiť rozvodovú dohodu v britskom parlamente. Tak sa aj stalo, keď lídri EÚ navrhli odložiť brexit do 22. mája, ak Dolná snemovňa schváli už dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení. Druhým termínom je 12. apríl, v prípade neúspechu hlasovania v parlamente, pričom dovtedy musí britská vláda informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

V druhom rade sa Macron snažil vyhnúť konaniu mimoriadneho summitu o brexite koncom budúceho týždňa, čo sa tiež podarilo. „To je jeden z najväčších úspechov – potvrdili sme, že európske voľby by sa mali konať v jasnom kontexte,“ opísal situáciu.

Rutte: EÚ už nemôže urobiť viac

Holandský premiér Mark Rutte upozornil, že EÚ robila ústretové kroky za posledné dva roky a už nemôže urobiť nič viac. „Môžeme sa len pokúsiť vytvoriť kontext, v ktorom čo najviac otvoríme dvere pre britskú vládu,“ opísal situáciu pred odchodom zo summitu. Upozornil, že premiérka Mayová je „veľmi odolná a silná“ a jasne uviedla, že urobí všetko, a aj robí všetko pre to, aby na budúci týždeň v parlamente zaistila pozitívny výsledok pri opätovnom hlasovaní o dohode o riadenom brexite.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom hodnotení prvej časti summitu uviedla, že diskusie, ktoré sa pretiahli do neskorého večera, boli „veľmi intenzívne, ale aj veľmi úspešné“. „V podstate sme udelili Británii odklad do 11. apríla alebo 12. apríla,“ skonštatovala. A spresnila, že ak na budúci týždeň nebude žiadne pozitívne rozhodnutie v britskej poslaneckej snemovni, 11. alebo 12. apríl bude dátumom odchodu Británie z EÚ.

Podľa diplomatov predĺženie debát o brexite pozmenilo plán summitu EÚ na štvrtkový večer. Zásadnú diskusiu o vzťahoch EÚ s Čínou tak šéfovia štátov a vlád zrejme nechajú až na piatok.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video
19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Brexit #Theresa Mayová