Europoslancom chce byť kozmonaut aj spevák

Nielen politici chcú mať slovo pri tvorbe európskej legislatívy. Kandidačné listiny pred tohtoročnými eurovoľbami odhalili viaceré prekvapenia. Europoslancom sa chce stať prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, spevák Richard „Ricco“ Šarközi či evanjelický teológ Ondrej Prostredník, ktorý po podpore LGBTI menšiny prišiel o prácu. O post v Bruseli zabojujú aj niektorí aktuálni europoslanci či poslanci Národnej rady. Termín na predkladanie kandidačných listín vypršal v nedeľu, niektoré strany stále mlčia o tom, koho do volieb nominovali.

25.02.2019 13:27 , aktualizované: 17:20
eurovolby 2104, Samorin Foto: ,
Voľby do Európskeho parlamentu sa naposledy
debata (15)

Najsilnejšia strana Smer zatiaľ nezverejnila kompletnú kandidátku. Známe je, že volebnou líderkou bude Monika Beňová, ktorá v europarlamente pôsobí od roku 2004, teda tri volebné obdobia. „Je to prekvapenie, lebo v minulosti vystupovala proti politike Smeru alebo aspoň voči niektorým predstaviteľom, dosť kriticky. Možno v jej prospech hovorilo to, že je v Európskom parlamente od roku 2004, má isté skúsenosti, je mediálne známou tvárou a nezamotala sa do žiadnych problémov, škandálov, drží si dištanc od bratislavského diania,“ komentoval výber líderky politológ Juraj Marušiak. Podľa neho v tomto prípade siahol Smer k osvedčenej voľbe .,,V Smere nie veľmi radi prepriahajú, z personálneho hľadiska preferujú skôr stabilitu a k zmenám siahajú až vtedy, keď je to nutné," dodal politológ. Dvojka bude na kandidátke Smeru patriť poslancovi parlamentu Miroslavovi Čížovi a trojka riaditeľovi kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robertovi Hajšelovi.

Niekoľko mien odtajnila aj SNS. Okrem prvého podpredsedu Jaroslava Pašku, ktorý už v europarlamente pôsobil, budú kandidovať aj poslanec parlamentu Karol Farkašovský, Karol Konárik ml. a šéf Mládeže SNS Maroš Pavlovič. Tromfom, ktorým sa šéf národniarov Andrej Danko chválil na tlačovej konferencii, má byť syn Alexandra Dubčeka, lekár Pavol Dubček, ktorý vstúpil do strany a kandiduje za europoslanca. Politológ to nepovažuje za šťastnú voľbu.

„Pán Pavol Dubček má za sebou pestrú politickú kariéru. Prešiel od neoliberálnej Malchárkovej strany Nádej v roku 2006, v roku 2014 som ho zachytil ako nezávislého kandidáta na listine koalície Priama demokracia a Kresťanská ľudová strana, potom bol minulý rok zvolený za poslanca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto za Stranu zelených Slovenska a teraz je kandidát Slovenskej národnej strany. Jednoducho, prestupuje pomedzi ideologické tábory tak ako málokto. Pripadá mi, že je to podnikateľ, ktorý obchoduje s menom svojho otca. Takáto voľba skôr svedčí o zlom vkuse SNS,“ zhodnotil Marušiak.

Kandidátku Mostu-Híd povedie súčasný europoslanec József Nagy. Kandidovať budú aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla a štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gábor Csicsai. Prekvapením je hudobník Richard „Ricco“ Šarközi. „Myslel som si, že obdobie, keď si strany dávali na kandidátky hudobníkov a ľudí, ktorí v zásade o politiku veľký záujem nemali, je za nami. Ako sa zdá, nie. Neviem, možno je to nejaký ťah na prilákanie voličov,“ odhadol politológ Marušiak. Kandidovať za Most-Híd bude aj primátor Fiľakova Attila Agócs a viceprimátor Svidníka Michal Goriščák.

Známu osobnosť má aj opozičná Sme rodina Borisa Kollára. Okrem troch poslancov parlamentu – Petra Pčolinského, Ľudovíta Gogu a Petry Krištúfkovej – posiela do volieb prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu. Jeho kandidatúra prichádza v čase, keď si Slovensko pripomína 20. výročie jeho letu do vesmíru. Podľa Marušiaka si Bella ako kozmonaut zaslúži rešpekt za zásluhy v oblasti letectva. „Je však otázne, či ho tieto zásluhy predurčujú na prácu europoslanca. Treba však povedať, že má nejaké skúsenosti aj v diplomacii, keď pôsobil v Moskve a Kyjeve ako vojenský pridelenec na ambasáde. Skúsenosti v oblasti zahraničnej politiky teda má, aj keď nie práve z tej európskej, skôr z východného sektora,“ zamýšľa sa politológ. „Na druhej strane môžeme špekulovať, či nejde len o angažovanie celebrity. A to by bolo horšie,“ uzavrel Marušiak.

Najsilnejšia opozičná strana SaS posiela do volieb hneď štyroch svojich poslancov Národnej rady. Lídrom je Eugen Jurzyca, nasledujú Alojz Baránik, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Natália Blahová. Hnutie OĽaNO o svojich kandidátoch mlčí, predseda Igor Matovič minulý týždeň sľuboval na prvom mieste zoznamu prekvapenie. Podľa hovorcu hnutia budú kandidáti predstavení tento týždeň.

O znovuzvolenie sa bude uchádzať viacero súčasných europoslancov. Okrem Beňovej a Nagya to bude Ivan Štefanec za KDH či Anna Záborská a Branislav Škripek, ktorí opustili svoje pôvodné strany a do volieb idú pod hlavičkou novovzniknutej Kresťanskej únie. Záborská predtým zastupovala KDH a Škripek OĽaNO. Za SMK bude opäť kandidovať Pál Csáky.

Iní europoslanci už avizovali, že kandidovať nebudú. Europarlament opustia Richard Sulík (SaS), Eduard Kukan (kandidoval za SDKÚ), Jana Žitňanská (NOVA), Vladimír Maňka (Smer) aj Miroslav Mikolášik.

Ľudí, ktorí nie sú neznámi verejnosti, majú tiež mimoparlamentné strany. Za koalíciu Progresívne Slovensko a Spolu budú kandidovať generál vo výslužbe Pavel Macko a evanjelický teológ Ondrej Prostredník, ktorý sa zastal LGBTI menšiny, a preto mu evanjelickí biskupi zakázali vyučovať na vysokej škole. Na kandidátke KDH sa objavil bývalý predseda tejto strany Ján Figeľ, ktorý v súčasnosti pôsobí ako osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ.

Voľby do europarlamentu budú v sobotu 25. mája. Kandidačné listiny podalo 31 politických strán, hnutí a koalícií. Zatiaľ nie je isté, koľkých poslancov si budú Slováci voliť, závisí to od Veľkej Británie. Ak opustí Európsku úniu v stanovenom termíne, Slovensko získa o jedného europoslanca viac, ako má v súčasnosti. Aktuálne máme v Bruseli 13 zástupcov, po novom by to bolo 14.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom z denníka Pravda.


VIDEO: Podľa výsledkov Eurobarometra bude účasť Slovákov vo voľbách do Európskeho parlamentu opäť nízka, hoci podpora členstva v únii rastie. Vo videu komentuje tieto zistenia riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Video

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do Európskeho parlamentu