Brexit je chaos. Mayová ustála hlasovanie o dôvere a začala rokovať

Británia a Európska únia sa potácajú na okraji priepasti tvrdého brexitu. Premiérka Theresa Mayová v utorok jednoznačne prehrala v parlamente hlasovanie o dohode o vystúpení z EÚ. Na druhej strane však ustála hlasovanie o dôvere, ktoré požadovala opozičná Labouristická strana pod vedením Jeremyho Corbyna. Podporilo ju 325 poslancov, proti hlasovalo 306.

16.01.2019 17:30 , aktualizované: 17.01.2019 10:46
Británia, parlament, Dolná snemovňa, vláda,... Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová počas príhovoru v parlamente, 16. januára 2019.
debata (56)

Vláda bude aj naďalej pracovať na zvyšovaní prosperity a upevňovaní jednoty v rámci Spojeného kráľovstva. Povedala hneď po hlasovaní premiérka Mayová.

„Teší ma že táto snemovňa dnes večer vyslovila našej vláde dôveru. Neberiem túto zodpovednosť na ľahkú váhu. Moja vláda bude aj naďalej pracovať na zvyšovaní prosperity, zaisťovaní bezpečnosti a posilňovaní jednoty našej únie,“ povedala podľa spravodajskej televízie Sky News Mayová, ktorej dohodu o odchode Británie z Európskej únie poslanci veľkou väčšinou v utorok odmietli.

Mayová vo štvrtok doobeda začala rokovania s lídrami opozičných strán o brexite a vyzvala politikov, aby „odložili sebeckosť bokom“ a našli konsenzus v otázke odchodu Británie z Európskej únie. Mayová sa takto vyjadrila pred sídlom britskej vlády. Sériu stretnutí začala už v stredu večer a ako prvého si na Downing Street 10 pozvala zástupcu Škótskej národnej strany (SNP).

Premiérka teraz musí do začiatku budúceho týždňa predložiť parlamentu plán B. Mayová vyjadrila sklamanie z toho, že líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn sa s ňou zatiaľ odmietol stretnúť. Dodala, že jej „dvere zostávajú otvorené“.

„Áno, budeme aj naďalej pracovať na splnení záväzného sľubu, ktorý sme dali ľudu tejto krajiny, aby sme naplnili výsledky referenda a opustili Európsku úniu. Som presvedčená, že tento záväzok je vlastný každému členovi tejto snemovne. Našou povinnosťou je postupovať tak, aby sme si zabezpečili podporu snemovne,“ povedala Mayová na margo utorňajšieho neúspešného hlasovania o dohode o brexite.

Corbyn po hlasovaní o nedôvere povedal, že skôr, ako môže dôjsť k akýmkoľvek rozhovorom o napredovaní v otázke dohody o brexite, musí vláda jednoznačne vylúčiť možnosť, že by Británia opustila EÚ bez dohody, čo Mayová odmieta a za prvoradé pokladá naplnenie výsledkov referenda z roku 2016, v ktorom Briti tesnou väčšinou rozhodli, že chcú Úniu opustiť.

Hlasovanie o nedôvere vláde v britskom parlamente bolo naposledy úspešné v roku 1979, keď v ňom o jeden hlas na návrh vtedajšej vodkyne konzervatívnej opozície Margaret Thatcherovej neuspel vtedajší labouristický premiér James Callaghan. Za vyslovenie nedôvery Callaghanovi vtedy hlasovalo 311 poslancov, proti ich bolo 310.

Čas beží

Británia má odísť z únie už o polnoci z 29. na 30. marca. Zmluvu vyrokovanú medzi Londýnom a Bruselom však Dolná snemovňa odmietla v utorok večer v pomere 432 ku 202 hlasov. Bola to najhoršia porážka úradujúcej britskej vlády v histórii.

"Ak nie je možná dohoda a nikto nechce nedohodu, tak kto bude mať konečne odvahu povedať, čo je jediným pozitívnym riešením?“ reagoval na sociálnej sieti Twitter na hlasovanie parlamentu predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Musíme zabezpečiť brexit pre Britov,“ vyhlásila však v parlamente Mayová. Corbyn je odkázal, že po takej drvivej porážke v parlamente by mala jej vláda skončiť. Konzervatívnemu kabinetu tiež vyčítal úsporné ekonomické opatrenia.

Čas na rozhodnutie

Podľa denníka Guardian štáty EÚ teraz pridajú v snahe pripraviť sa na tvrdý brexit. Odchod Británie z únie je stále reálnejšia možnosť. Holandský premiér Mark Rutte do Londýna odkázal, že je načase sa rozhodnúť. "Samozrejme, odchod bez dohody je horší ako s dohodou. Holandsko sa snaží zaistiť, aby sme dokázali znížiť škody,“ vyhlásil Rutte.

Nedá sa úplne vylúčiť ani to, že brexit nebude. Mohol by o tom rozhodnúť britský parlament. Je však jasné, že v tejto chvíli nemá takýto krok podporu väčšiny poslancov Dolnej snemovne. Takýto postup vylúčila samotná Mayová.

Šéf labouristov Jeremy Corbyn počas prejavu na...
Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu...
+9Britská premiérka Theresa Mayová ustála...

Premiérka chce o tom ako ďalej rokovať aj s ostatnými stranami. Corbyn však uviedol, že pozvánku na diskusiu nedostal. Vláda vylúčila, že by súhlasila, že by Británia zostala v colnej únii s EÚ, ako si to predstavujú labouristi. Podľa hovorcu premiérky musí byť Londýn schopný po brexite uzatvárať vlastné obchodné dohody. Colná únia s EÚ by tuto možnosť obmedzila.

"Najprijateľnejším postupom by bolo vrátiť rozhodovanie do rúk ľuďom. Teda mať ďalšie referendum,“ reagoval pre Pravdu Alex de Ruyter, riaditeľ Centra pre štúdie brexitu na Birminghamskej mestskej univerzite. "Zorganizovanie všeľudového hlasovanie by si však vyžadovalo mesiace príprav. Bolo by potrebné posunúť lehotu odchodu Británie z EÚ na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy, s čím by v tomto prípade asi únia súhlasila,“ uviedol de Ruyter.

Odborník však pripomína, že by mohla nastať absurdná situácia, keďže v máji sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. "Môže sa stať, že jeho súčasťou by ešte boli aj britskí poslanci, ktorí by však na druhej strane boli na odchode,“ vysvetlil expert.

Podľa de Ruytera okrem toho ani nie je isté, ako by referendum dopadlo a či by prinieslo jednoznačný výsledok. "Súčasné prieskumy ukazujú, že mienka verejnosti nie je výrazne iná, ako bola pri referende v roku 2016. Výskum organizácie YouGov z 8. januára hovorí, že 46 percent respondentov je za vystúpenie z EÚ a polovica z nich chce brexit bez dohody. Keby v prípadnom referende stúpenci členstva v únii vyhrali pomerom 52 ku 48 percent, rozdelilo by to spoločnosť rovnako ako hlasovanie v roku 2016,“ pripomenul de Ruyter.

Každý má plán

Skupina prívržencov tvrdého brexitu predložila svoj návrh, ako by mal vyzerať odchod Británie z únie. Ponúkajú ho ako plán premiérke Mayovej. Predsedníčka vlády musí totiž najneskôr v pondelok parlamentu povedať, ako si predstavuje budúcnosť brexitu po tom, čo Dolná snemovňa odmietla jej zmluvu.

Britská premiérka Theresa Mayová ustála... Foto: Reuters, REUTERS TV
británia, brexit, parlament Britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasovanie o dôvere vlády.

Návrh 22 konzervatívnych poslancov hovorí, že Londýn by mal ponúknuť únii dohodu o voľnom obchode aj s riešením ciel. Keby ju EÚ odmietla, tak by Británia 29. marca odišla a riadila by sa pravidlami Svetovej obchodnej organizácii. Mohlo by to však znamenať uvalenie ciel na viaceré tovary vrátane potravín, poľnohospodárskych produktov a áut. Británia by tiež v tomto prípade nezaplatila do rozpočtu EÚ 39 miliárd libier (viac ako 44 miliárd libier), ako vyrovnanie záväzkov, ktoré jej vyplávali z členstva v únii.

Naopak 71 labouristických poslancov a 13 europoslancov vyzvalo na nové referendum o brexite. Podľa nich nie je realistická predstava ich predsedu Corbyna, že vyrokuje s EÚ colnú úniu. Politici tvrdia, že Labouristická strana by sa mala sľúbiť, že voličom ponúkne nové všeľudové hlasovanie.

"Je nemožné predpovedať, ako sa to všetko skončí. Je pravdepodobné, že Mayová bude pokračovať ako premiérka až kým sa tento chaos trocha neupokojí. Asi skúsi vyjednať ešte nejaké ústupky od EÚ. Únia je však ťažko môže ponúknuť niečo viac ako slová povzbudenia,“ povedal pre Pravdu politológ Robin Pettitt z Kingstonskej univerzity. "Budeme svedkami hlasnejších výziev na druhé referendum a tiež na odchod bez dohody. Je jasné, že neexistuje scenár, na ktorom by sa Británia dokázala zjednotiť. Znamená to, že intenzívna a stále tvrdšia debata a konfrontačná diskusia o našej budúcnosti s EÚ bude v krajine pokračovať,“ myslí si Pettitt.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, tvrdí komentátor Pravdy

Video

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová