Kvóty a brexit musia byť predmetom konsenzu, povedal Fico na stretnutí V4

Stretnutie pred začiatkom úniového summitu v Bruseli odštartovalo bez slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý mal problémy s pristátím v Bruseli.

14.12.2017 11:34 , aktualizované: 14:01
fico, juncker, orban, Morawiecki, Gentiloni,... Foto: ,
Zľava: Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, taliansky premiér Paolo Gentiloni, šéf slovenskej vlády Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán a nový šéf poľského kabinetu Mateusz Morawiecki počas rokovanie krajín V4 v Bruseli.
debata (63)

Krajiny V4 v Bruseli potvrdili zámer finančne podporiť snahu Európskej únie zlepšiť ochranu líbyjskej hranice. Štvorica krajín spolu prispeje do úniového fondu pre Afriku zhruba 35 miliónmi eur.

Plán bol potvrdený na dopoludňajšom stretnutí premiérov skupiny V4 s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a talianskym premiérom Paolom Gentilonim. Práve Taliansko úniové snahy v tejto oblasti riadi.

Ako pred summitom v Bruseli informoval slovenský premiér Robert Fico, Gentiloni projekt prijal s nadšením. Cieľom projektu je školiť bezpečnostné zložky v Líbyi na ochranu hranice. Na toto dajú krajiny V4 35 miliónov eur, teda každá krajina dá takmer deväť miliónov. Fico plánuje Líbyu aj osobne navštíviť.

„Finančná podpora a pripravenosť podieľať sa na realizácii projektu je ďalšou ukážkou presvedčenia krajín V4, že migračný tlak na Európu môže byť efektívne riešený len zaistením ochrany vonkajších hraníc a riešením príčin migrácie,“ uviedlo terajšie maďarské predsedníctvo stredoeurópskej skupiny.

Slovenský premiér Robert Fico povedal, že jednoznačne odmietol, aby sa krajiny V4 o príspevok delili podľa počtu obyvateľov, veľkosti krajiny alebo HDP. Každá tak prispeje štvrtinou.

„Dohoda je taká, že štyri krajiny V4 ukážu rovnakú mieru solidarity a každá prispeje rovnakou sumou. Veľmi si vážim, že noví premiéri z Česka i Poľska na tento projekt hneď pristúpili,“ uviedol.

Fico ocenil, že predseda Európskej rady Donald Tusk v podkladových poznámkach pre debatu úniového summitu označil kvóty na rozdeľovanie migrantov za nefunkčné a za vec, ktorá úniové štátmi len rozdeľuje.

„Je to svätá pravda, takéto rozhodnutia rozdeľujú EÚ. Budem presadzovať, aby otázky kvót či brexitu boli predmetom konsenzu, nemôžu byť výsledkom väčšinového rozhodnutia,“ uviedol Fico.

Aj Babiš ocenil, že Tusk mal odvahu povedať to, čo si „všetci myslia“.

„V lete sme poslali list a napísali sme mu ‚povedz, čo potrebuješ a my ti pomôžeme‘. Toto je z našej strany dobrá odpoveď, on to prijal s nadšením,“ povedal Fico o Gentiloniho reakcii. Týmto krokom V4 podľa slovenského premiéra potvrdzuje, že chcú byť solidárni. Večer na Európskej rade očakáva na tému migrácie búrlivú diskusiu. Europrezident Donald Tusk sa totiž vyjadril, že kvóty neboli úspešné, s čím majú niektoré krajiny problém. Fico však povedal, že za Tuskom bude stáť. Kvóty podľa Fica nie sú iba technicky neúspešné, ale aj politicky, keďže rozdelili Európu. „Závažné veci ako kvóty, otázka brexitu, tie musia byť prijímané konsenzom, nemôže to byť výsledkom väčšinového rozhodnutia. Ja dnes prichádzam do Bruselu plný nápadov, plný aktivít a verím, že tak, ako privítal taliansky premiér a predseda Komisie náš projekt v Líbyi, pozitívne to prijme aj zvyšok EÚ,“ dodal Fico.

Fico si s Babišom už potykal

Fico sa vyjadril aj k českému premiérovi slovenského pôvodu Andrejovi Babišovi. Na otázku, či sa rozprávali po slovensky, Fico povedal, že hlavne si potykali. „Ja si to veľmi vážim, pretože vždy boli medzi českým a slovenským premiérom vynikajúce vzťahy, bez ohľadu na to, z akého politického tábora bol. Spomínam si na vzťahy s Mirkom Topolánkom, Jirkom Paroubkom, Petrom Nečasom, Janom Fischerom, Bohuslavom Sobotkom – bože, to som toľkých prežil,“ povedal žartovne premiér. „Zablahoželal som mu, potykali sme si, myslím, že tá chémia bude fungovať. Tých pár viet, ktoré sme si povedali, boli po slovensky,“ priznal napokon Fico.

Peniaze pôjdu do trustového fondu pre Afriku

Fico v stredu hovoril o príspevku do severoafrickej časti úniového trustového fondu pre Afriku vo výške približne 36 miliónov eur. Babiš pred odletom na úniový summit do Bruselu zmienil sumu 35 miliónov. „Boli rôzne názory, či tú čiastku rozdeliť podľa podielu na HDP, alebo podľa počtu obyvateľov. Ako som pochopil od našich expertov, tak sa viacmenej čaká nejaká zhoda na rovnakej sume pre všetkých,“ uviedol Babiš.

Príspevky visegrádskych krajín poputujú do trustového fondu pre Afriku, ktorý bol pred dvoma rokmi zriadený kvôli pomoci africkým krajinám, z ktorých migranti pochádzajú alebo cez ktoré smerujú do Európy.

Slovenský príspevok približne 1 013 452 eur poputuje na zlepšenie zdravotnej starostlivosti či na uľahčenie návratu utečencov späť do tejto krajiny. Český kabinet už tento rok schválil príspevok vo výške asi 974 473 eur (25 miliónov korún) na činnosť líbyjskej pobrežnej a námornej stráže. Predminulý týždeň spustilo Česko v spolupráci s Talianskom projekt, ktorý sa zameriava na zlepšenie situácie ľudí na Pobreží Slonoviny.

Maďarský premiér Viktor Orbán na úvod schôdzky V4 dlhší čas hovoril s čerstvo vymenovaným českým premiérom Babišom, pre ktorého je summit v Bruseli prvou zahraničnou cestou vo funkcii, pozval na návštevu Maďarska.

Krajiny V4 odštartovali projekt v Keni

Podpisom kontraktov krajiny V4 odštartovali program zlepšenia podmienok tisícoviek drobných farmárov v Keni. Cieľom spoločného projektu Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska je tiež prispieť k riešeniu príčin nelegálnej migrácie a zlepšenie situácie vysídlených osôb Afrike.

Štvorročný program má pomôcť vytvoriť nové pracovné miesta pri produkcii kešu orechov a sezamu v oblasti kenského pobrežia. EÚ naň zo zvereneckého fondu pre Afriku prispeje dvoma miliónmi eur.

„Prostredníctvom tejto iniciatívy podporíme 15 000 farmárov na pobreží Kene, a to vytvorením pracovných miest a zlepšením sociálnej a ekonomickej situácie,“ povedal štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničia Lukáš Parízek.

Na projekte sa budú podieľať aj organizácie Fairtrade Česko a Slovensko a Česká poľnohospodárska univerzita (ČZU) v Prahe. „Projekt myslí na to, že by sa mali vysádzať nové stromy (kešu). Kešu oriešky by sa mali certifikovať ako Fairtrade, druhá certifikácia by mala byť ako bio kešu orechy,“ povedal prodekan Fakulty tropického poľnohospodárstva ČZU Jiří Hejkrlík. Okrem podpory pestovania orechov kešu a sezamu by sa univerzita mala podieľať aj na vyhodnotení celého projektu.

Celková hodnota programu je podľa skorších informácií 14 miliónov eur. Podľa podpísaných dokumentov jeho hlavným manažérom bude štátna Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Babiš #summit