Británia sa chce vyhnúť pádu z útesu

Britská premiérka Theresa Mayová chce odvrátiť ekonomickú pohromu, ktorá jej krajine hrozí po brexite, ak nenájde spoločnú reč s EÚ.

24.09.2017 10:00
debata (11)

Mayová včera vo Florencii potvrdila, že Londýn pri vyjednávaní s EÚ navrhne približne dvojročné prechodné obdobie. Je to v záujme Británie i EÚ, občanov i podnikateľov, a podľa Mayovej by bolo užitočné dohodnúť sa na tom čo najskôr.

Mayová včera potvrdila, že Británia oficiálne prestane byť členom EÚ 29. marca 2019. Následne ale – „približne“ do roku 2021 – by Mayová v rámci prechodného obdobia chcela, aby Británia zostala súčasťou colnej únie a mala naďalej prístup na spoločný trh EÚ. Počas tohto dočasného obdobia by v Británii naďalej platili pravidlá EÚ ako doteraz, teda aj možnosť občanov EÚ pracovať v Británii, tí by sa však mali registrovať.

Chcem zopakovať 600-tisíc Talianom v Británii a všetkým občanom EÚ, ktorí žijú v našej krajine – chceme, aby ste zostali, ceníme si vás a ďakujeme vám za váš príspevok k nášmu národnému životu.
Britská premiérka Theresa Mayová

„Počas prechodného obdobia budú ľudia naďalej môcť prichádzať a pracovať v Británii. Bude však existovať registračný systém ako nevyhnutná príprava nového režimu,“ povedala Mayová.

Mayovej prejav len čiastočne vyjasnil predstavy Londýna o budúcich vzťahoch s EÚ. Premiérka pod tlakom stúpencov brexitu pred niekoľkými mesiacmi avizovala, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda.

Pri vyjadreniach o tom, akú dohodu chce, však zdôrazňuje „kreativitu“. Pripúšťa, že si nemožno vyberať hrozienka z koláča – teda mať len výhody prístupu na spoločný trh – odmieta však, aby si Londýn musel pri budúcej obchodnej dohode vyberať medzi „nórskym a kanadským modelom“ vzťahov s EÚ.

Približne dva roky by podľa britskej premiérky... Foto: Reuters, JEFF MITCHELL
theresa mayova Približne dva roky by podľa britskej premiérky Theresy Mayovej mohlo trvať prechodné obdobie po brexite.

Nórsky model by bol síce pre Britániu ekonomicky výhodnejší ako kanadský, ale znamenal by aj viac povinností vrátane platenia príspevkov, pričom ako nečlenský štát by nemohla ovplyvňovať prijímané rozhodnutia EÚ. (Tie ostatne Británia nebude ovplyvňovať ani v prechodnom období, keď už oficiálne nebude členom EÚ.) Otázky novinárov, či má predsa len bližšie k nórskemu modelu, Mayová odmietla komentovať. „Buďme kreatívni,“ zdôraznila viac ráz.

Časť prejavu, kde hovorila o tom, aké chce obchodné vzťahy medzi Britániou a EÚ, bola podľa denníka Guardian najslabšou. „Hovorila o potrebe kreativity, ale znelo to ako šikovný spôsob maskovania skutočnosti, že vláda stále nemá jasno v tom, kam smeruje – okrem , že budeme mimo spoločného trhu a colnej únie,“ zhodnotil denník Guardian.

Mayovej lavírovanie súvisí so spormi vo vnútri vládnych konzervatívcov – medzi stúpencami tzv. tvrdého brexitu a tými, ktorí chcú čo najdlhšie prechodné obdobie a čo najužšie vzťahy s EÚ. Mayovej prejav napokon ako „optimistický“ označil aj šéf diplomacie Boris Johnson, pri ktorom médiá začiatkom týždňa špekulovali, že na protest proti zmierlivému tónu Mayovej voči EÚ odstúpi zo svojho postu.

Podľa BBC bol Mayovej prejav o niečo priateľskejší voči EÚ ako jej predchádzajúce vyhlásenie k brexitu. „Chcem zopakovať 600-tisíc Talianom v Británii a všetkým občanom EÚ, ktorí žijú v našej krajine – chceme, aby ste zostali, ceníme si vás a ďakujeme vám za váš príspevok k nášmu národnému životu,“ povedala Mayová vo Florencii. V súvislosti s právami občanov EÚ v Británii po brexite, o ktorých sa vyjednáva v prvej fáze rokovaní medzi EÚ a Britániou, Mayová naznačila, že budú zaručené.

Britská premiérka zároveň oficiálne uznala, že Británia bude plniť svoje finančné záväzky aj po oficiálnom odchode z EÚ a platiť do rozpočtu EÚ do roku 2020. Hoci presnú sumu neuviedla, v britských médiách sa tento týždeň špekulovalo o sume približne 20 miliárd eur. Podľa neoficiálnych údajov, na ktoré sa odvolávajú médiá, však EÚ odhaduje výšku rozvodového účtu približne na 60 miliárd eur.

Stúpenci tvrdého brexitu vysoké platby, respektíve platenie príspevkov po brexite, odmietajú. Je však aj v záujme Británie mať i po odchode z EÚ a prechodnom období silné partnerstvo nielen v obchodnej oblasti, ale napríklad aj v oblasti bezpečnosti či vedy, a prístup k ďalším spoločným programom EÚ.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová