Tusk: EÚ bude v rokovaniach o brexite jednotná a rozhodná

Ostatných 27 krajín Európskej únie bude pri rokovaniach s Britániou o odchode zo spoločenstva postupovať jednotne a rozhodne. Novinárom to v stredu v Bruseli povedal predseda Európskej rady Donald Tusk krátko po tom, čo dostal list britskej premiérky Theresy Mayovej s formálnym oznámením zámeru Londýna z únie odísť.

29.03.2017 15:39
Donald Tusk, brexit, list o brexite, Foto: ,
Donald Tusk s doručeným listom so žiadosťou Británie o vystúpenie z EÚ.
debata (8)

V rokovaniach podľa neho bude cieľom minimalizovať náklady a neistotu pre občanov, podniky aj samotné členské krajiny únie. „Čo ešte dodať? Už teraz nám chýbate,“ ukončil Tusk svoje stručné vystúpenie pred novinármi. Nemá podľa neho zmysel predstierať, že dnešok je v Bruseli alebo v Londýne šťastný deň.

Vo vyhlásení Európskej rady, ktoré zverejnili súbežne s Tuskovým vystúpením, sa uvádza, že ostatné členské štáty EÚ britského rozhodnutia ľutujú, ale na celý proces sú pripravené.

Sústrediť sa v prvom rade chcú na kľúčové veci súvisiace so „usporiadaným odchodom“ Británia. Tu sa tak pohľad EÚ môže dostať do rozporu s britskou predstavou súbežného vyjednávania tiež o novej podobe vzájomných vzťahov.

Tuskovi okolo 13:30 list svojej premiérky odovzdal britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow v novej budove Európskej rady. „Tak tu to je, šesť stránok,“ ukázal na začiatku svojho vystúpenia Tusk list novinárom.

Pripomenul, že väčšina Európanov, vrátane skoro polovice Britov si priala, aby Británia z únie neodchádzala. V referende sa pred deviatimi mesiacmi pre brexit vyslovilo 52 percent hlasujúcich. Tusk tiež zdôraznil, že očakávaný brexit ostatných 27 krajín EÚ urobil rozhodnejšími a jednotnejšími.

„Tým som si úplne istý – zvlášť po vyhlásení z Ríma – a dnes môžem povedať, že jednotní a rozhodní budeme tiež v budúcnosti, pri nadchádzajúcich ťažkých rokovaniach,“ upozornil Tusk. On sám aj Európska komisia preto podľa neho majú k ochrane záujmov dvadsaťsedmičky veľmi silný mandát a všetko potrebné na dosiahnutie cieľa.

Tusk tiež zdôraznil, že v súčasnej chvíli sa nič nemení a právo Únie bude v Británii a pre Britániu platiť až do chvíle skutočného odchodu krajiny z bloku. Predseda Európskej rady potvrdil, že v piatok ponúkne členským krajinám návrh mantinelov pre vyjednávania, ktoré by mal potvrdiť mimoriadny summit zvolaný na 29. apríla.

Na ich základe potom Európska komisia navrhne konkrétny mandát pre rokovania, ktorý po schválení členskými krajinami bude do praxe uvádzať tím vedený niekdajším eurokomisárom Michelom Barnierom.

Komplikované a bezprecedentné rozhovory tak fakticky začnú zrejme až koncom mája či v júni. Podľa Barnierových predstáv by mali skončiť niekedy v októbri 2018 tak, aby sa Británia mohla úplne mimo EÚ ocitnúť na jar roku 2019.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Brexit