Mayová požiada o odchod z EÚ 29. marca

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že Británia oficiálne požiada o odchod z Európskej únie v stredu 29. marca.

20.03.2017 12:50 , aktualizované: 13:44
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok uviedla, že jej krajina aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy 29. marca a začne tak proces odchodu Spojeného kráľovstva z únie.
debata (23)

Britské zastúpenie pri EÚ už o chystanom kroku informovalo predsedu Európskej rady Donalda Tuska, uviedla dnes podľa agentúry Reuters hovorca Mayová. O odchode Spojeného kráľovstva z únie rozhodlo vlani v júni britské referendum.

„Dnes ráno britský veľvyslanec pri EÚ (Tim Barrow) informoval úrad Donalda Tuska, že Spojené kráľovstvo plánuje aktivovať článok 50 (Lisabonskej zmluvy) 29. marca,“ oznámil hovorca Mayovej. Dodal, že Londýn bude chcieť s rokovaniami o vystúpení začať rýchlo.

List The Independent na svojom webe napísal, že Mayová po odoslaní listu formálne oznámi Dolnej snemovni Spojeného kráľovstva, že Brusel požiadala o začatie procesu vystúpenie z EÚ. Podrobnosti o tom, ako bude list pre Brusel obsahovo koncipovaný, zatiaľ známe nie sú.

Presný termín aktivácie článku 50 Lisabonskej zmluvy o odchode členskej krajiny z európskeho bloku, ktorú v danom prípade začnú rozhovory Londýna a Bruselu o podmienkach takzvaného brexitu, doteraz známy nebol. Mayová dala iba na vedomie, že sa tak stane do konca marca.

Odchod z únie vyvoláva v britskej politike rozpory. Napríklad škótska regionálna vláda Nicoly Sturgeonovej oznámila, že chce usporiadať nový plebiscit o nezávislosti na Londýne, aby Škótsko mohlo v EÚ zostať. Škótsko sa totiž v minulom referende vyslovilo pre zachovanie únijného členstva. V Británii sa tiež viedla debata o tom, kto a akým spôsobom sa do rokovacieho procesu zapojí.

V tejto súvislosti sa špekulovalo, že sa Mayová rozhodne pre predčasné voľby, takéto plány dnes ale úrad premiérky poprel. Na špekulácie zareagovala aj stávková kancelária Ladbrokes, podľa ktorej je pravdepodobnosť predčasného výberu zákonodarcov v tomto roku 17-percentný.

Prehľad nasledujúcich krokov

  • Zákon o brexite: Ten už tento mesiac schválili obe komory britského parlamentu a podpísala ho britská kráľovná Alžbeta II.
  • Oznámenie o vystúpení: Britská premiérka Theresa Mayová oficiálne oznámi Bruselu úmysel svojej krajiny odísť z Európskej únie v stredu 29. marca. Tým začne dvojročný proces vyjednávania o vystúpenie.
  • Mandát EÚ: Akonáhle dorazí list z Londýna, sformuluje EÚ svoju rokovaciu stratégiu v niekoľkých krokoch. Už skôr EÚ oznámila, že ak Británia formálne oznámi svoj zámer odísť z EÚ do konca marca, mohol by sa mimoriadny summit únie k brexitu konať okolo 6. apríla. Summit by mal stanoviť vodítka a teda mandát pre ďalšie rokovania, ktoré následne schváli Európska rada.
  • Vyjednávanie: Pre samotné vyjednávanie o odchode Británie a prechodných opatreniach si hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier so svojím 20-členným tímom stanovil obdobie 18 mesiacov, ktoré končí v októbri 2018. V Británii sa viedla debata o tom, kto a akým spôsobom sa do rokovacieho procesu zapojí.
  • Ratifikácia: Zo strany EÚ musí dohodu o vystúpení schváliť Európsky parlament a následne aj Európska rada, už bez Británie. Mayová dohodu tiež predloží na schválenie britskému parlamentu.
  • Lehota: Celá procedúra musí byť dokončená do dvoch rokov od podania oficiálnej britskej žiadosti o odchod. Predĺženie termínu je možné, ak to schvália všetky zostávajúce štáty EÚ.
  • Možné komplikácie: Škótska regionálna vláda Nicoly Sturgeonovej oznámila, že chce usporiadať nový plebiscit o nezávislosti na Londýne, aby Škótsko mohlo v EÚ zostať. Škótsko sa totiž v minulom referende vyslovilo pre zachovanie únijného členstva.
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová