Europoslanci žiadajú potrestanie Turecka

V Európskom parlamente znelo silné volanie po zmrazení či priamo ukončení rozhovorov o pristúpení Turecka do Európskej únie kvôli rastúcemu autoritárstvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana aj čerstvej diplomatickej roztržke s Holandskom.

15.03.2017 13:00
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že Holandsko za svoje konanie "zaplatí" a dostane príučku.
debata (41)

„Nikdy nesúhlasím s takým prirovnaním, je to absolútne neprijateľné,“ vyhlásil na úvod debaty v pléne predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, pobúrený Erdoganovými výrokmi na adresu Nemecka a Holandska. Ich postup pri zakazovaní mítingov tureckých ministrov s tureckou menšinou prirovnal turecký prezident k nacizmu a k fašizmu. Juncker varoval, že týmto spôsobom Erdogan vzďaľuje svoju krajinu od Európy.

Ankara hrozí Holandsku odvetou za to, že cez víkend tureckú ministerku pre záležitosti rodiny eskortovali ako nežiaducu osobu do Nemecka. Ešte predtým holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame šéfovi tureckej diplomacie. „Určite za to zaplatia a tiež dostanú lekciu z diplomacie. Naučíme je medzinárodnej diplomacii,“ pohrozil hneď počas víkendu Holanďanom turecký prezident. Podobne ako to nedávno urobil na adresu Nemecka, prirovnal postup holandských úradov k „nacizmu a fašizmu“.

„Ak niekto vidí fašizmus v Rotterdame, tak je úplne odtrhnutý od reality,“ poznamenal dnes v europarlamente šéf úniových summitov Donald Tusk, ktorý sa za Holanďanov už skôr postavil. „Musíme okamžite zmraziť prístupové rokovania, aby sa Erdogan vrátil k rozumu,“ apeloval v mene európskych liberálov belgický expremiér Guy Verhofstadt. Pozastavil sa pritom nad tým, že „Erdogan žiada slobodu prejavu v cudzine pre svojich ministrov, zatiaľ čo doma v Turecku zatvára novinárov do väzenia“.

„Je načase povedať Turecku, že nemožno pokračovať v rokovaní. Musíme prísť s novou partnerskou zmluvou pre Turecko,“ uviedol Verhofstadtov kolega, český poslanec Pavel Telička, ktorý podľa svojich slov v roku 2004 ako jeden z mála eurokomisárov začatie prístupových rozhovorov s Tureckom presadzoval.

Podobne aj nemecká poslankyňa Angelika Nieblerová z najsilnejšieho klubu európskych ľudovcov žiadala v reakcii na Erdoganove urážky Nemcov a Holanďanov zmrazenie prístupové rokovania s Tureckom. „Práve vyplácame Erdoganovi 10,5 miliardy eur. Keby ste mali štipku hrdosti, zmrazili by ste tieto platby,“ vyhlásil taliansky poslanec Matteo Salvini, vodca protiimigračnej Ligy severu.

Naopak Belgičan Philippe Lamberts z klubu zelených sa postavil za Ankaru, ktorá únii pomohla zvládať migračnú krízu: „Je azda nekorektné hovoriť, že Turecko je dvadsaťpäťkrát chudobnejšie ako Európa, ale má dvakrát viac utečencov, a že (maďarský premiér Viktor) Orbán väzní žiadateľov o azyl? “

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Recep Tayyip Erdogan #diplomatická roztržka