Hollande: Problémy EÚ vyrieši diferencovaná integrácia

Francúzsky prezident Francois Hollande sa domnieva, že EÚ je v kríze a jej "explózii" zabráni integrácia štátov odlišnou rýchlosťou.

06.03.2017 12:49
Hollande Foto: ,
Podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda je riešením súčasnej krízy v EÚ diferencovaná integrácia.
debata (31)

Hollande to uviedol v rozhovore, ktorý poskytol významným európskym denníkom v predvečer pondelkového minisummitu EÚ. Táto schôdzka sa uskutoční vo Versailles za účasti lídrov Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska.

Hollande sa podľa francúzskeho denníka Le Monde domnieva, že „explózii“ EÚ je možné zabrániť diferencovanou rýchlosťou integrácie. Upozornil, že EÚ s 27 členmi nemôže byť jednoliata. Priznal, že myšlienka na integráciu krajín rôznou rýchlosťou v minulosti narážala na odpor, ale v súčasnosti „je to myšlienka, ktorá sa vnucuje“. „Inak Európa exploduje,“ varoval.

V oblasti obrany Hollande v rozhovore ponúkol „štruktúrovanú spoluprácu“ krajín, „ktoré chcú zájsť v obrane ďalej“. Dodal, že podľa jeho mienky by sa k tejto iniciatíve mala pridružiť aj Británia.

Francúzsky prezident bol v rozhovore kritický k Rusku, ktoré obvinil, že sa všetkými prostriedkami snaží ovplyvňovať verejnú mienku na Západe. Dodal, že „aj keď to už nie je rovnaká ideológia ako za čias Sovietskeho zväzu, sú to niekedy rovnaké postupy a na dôvažok (sú používanie) aj (moderné) technológie“.

Na otázku, aký vplyv malo víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách na EÚ, Hollande s ľútosťou konštatoval, že „Trump dodal kredit populistom a nacionalistom“. Uviedol, že Trumpova neznalosť Európskej únie zaväzuje Európu, aby vyjasnila svoj politický a ekonomický koncept, inak hrozí, že EÚ „v reakcii na vzostup populizmu zmizne“.

Dva mesiace pred prezidentskými voľbami Hollande uviedol, že hrozba, že by ich vyhrala kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová, existuje. Hollande sa však domnieva, že Francúzsko sa krajnou pravicou nedá zlákať. Podľa neho si je Francúzsko „vedomé, že hlasovanie (v prezidentských voľbách) 23. apríla a 7. mája neurčí len osud našej krajiny“, ale aj osud EÚ.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Francois Hollande #Brexit