Hollande podporuje opätovné zvolenie Tuska

Francúzsky prezident François Hollande v pondelok potvrdil svoju podporu pre súčasného predsedu Európskej rady Donalda Tuska, na ktorého miesto v čele summitov Európskej únie navrhuje poľská vláda iného kandidáta, europoslanca Jacka Saryusz-Wolského.

06.03.2017 10:29
François Hollande Foto:
Francúzsky prezident François Hollande podporuje Donalda Tuska pri znovuzvolení za predsedu Európskej rady.
debata (9)

„Pred dva a pol rokom som podporil Tuskovu kandidatúru. Nie je dôvod, aby som túto podporu teraz stiahol, a to dokonca aj napriek tomu, že z hľadiska politickej rovnováhy by mal prísť rad na socialistu. Snažím sa ale mať víziu viac európsku než stranícku alebo medzinárodnú,“ povedal Hollande novinárom z významných európskych denníkov pred pondelkovým „minisummitom“ vo Versailles.

Tam budú lídri Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska rokovať o budúcnosti EÚ. A tiež o nadchádzajúcom úniovom summite, na ktorom sa má rozhodnúť aj o tom, či Tusk zotrvá vo funkcii.

Hollande poznamenal, že jedna krajina nemôže „právne“ zabrániť jednému zo svojich občanov postaviť do čela inštitúcie EÚ, pretože v tomto prípade sa bude rozhodovať „kvalifikovanou väčšinou“, a tak „možno vybrať kandidáta, ktorého odmietla jeho vlastná krajina“.

„Pokiaľ ide o mňa, nebudem sa podieľať na vytesnení Tuska,“ povedal Hollande. Pred niekoľkými týždňami francúzske médiá špekulovali, že by Hollande po odchode z Elyzejského paláca mohol zaujať Tuskovo miesto.

Na otázku ohľadom vlastnej európskej perspektívy teraz Hollande odpovedal trochu nejasne – pripomienkou, že až do mája zostáva francúzskym prezidentom.

Rozhodnutie poľskej vlády nepodporiť zotrvanie krajana v kľúčovej pozícii námestník poľského ministra zahraničia Konrad Szymański vysvetľoval v televízii TVN 24 tým, že „Tusk porušil zásadu politickej neutrality“, keď sa vlani v decembri „ostentatívne“ pridal na stranu odporcov súčasnej konzervatívnej poľskej vlády. Zdržal sa vyjadrenia, či Saryusz-Wolského podporuje ešte nejaká iná vláda okrem poľskej.

„Je to vlastný gól, strelený poľským hráčom do poľskej bránky,“ okomentoval vládne rozhodnutie bývalý námestník ministra obrany, europoslanec Janusz Zemke a varoval, že súboj medzi dvoma Poliakmi môže skončiť víťazstvom tretieho, zatiaľ ešte neznámeho uchádzača.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Francois Hollande #Európska rada