Európska komisia sa opätovne vyhráža trestami za neprijímanie migrantov

Európska komisia vo štvrtok opäť vyzvala členské štáty Európskej únie, aby urýchlili tempo presunu migrantov, a pomohli tak znížiť tlak na hranice EÚ.

02.03.2017 14:45
debata (110)

Svoje sľuby zatiaľ naplnilo iba niekoľko z nich. Komisia pohrozila, že je pripravená usilovať o potrestanie krajín, ktoré odmietajú prijať migrantov, ktorí sú teraz v Taliansku a Grécku. V dokumente pre nadchádzajúci summit EÚ komisia zároveň vyzvala k sprísneniu národných zákonov a postupov proti migrantom bez nároku na azyl.

V septembri 2015 sa ostatné členské krajiny zaviazali, že si v najbližších dvoch rokoch rozdelia až 160 000 migrantov, ktorí sa dostali z Afriky a Blízkeho východu cez Stredozemné more do Grécka a do Talianska. Zatiaľ sa to však podarilo len asi u 13 500 žiada­teľoch o azyl. Maďarsko, Rakúsko a Poľsko účasť na tomto pláne odmietajú, zatiaľ čo iné krajiny ako Česká republika, Slovensko, Bulharsko a Chorvátsko sa zapájajú len veľmi obmedzene, podotýka komisia.

Ohľadom tvrdšieho postupu voči migrantom bez nároku na azyl komisia v prvom rade volá po zavedení opatrení, ktoré by urýchlili vrátenie týchto utečencov do krajiny pôvodu. Navrhuje urýchliť vybavovanie žiadostí o azyl a deportácie, zatvárať do zvláštnych stredísk potom hodlá osoby, u ktorých hrozí útek na iné miesto Európy, v úmysle má tiež rýchle uzatvorenie zmlúv o vrátení migrantov s Nigériou, Tuniskom a ďalšími štátmi.

„Je našou povinnosťou jasne povedať migrantom, našim partnerom v tretích krajinách (mimo EÚ) a našim občanom, že ak niektorí ľudia potrebujú pomoc, tak my im pomôžeme. Inak ale musia odísť späť domov,“ zdôraznil vo štvrtok podpredseda komisie Frans Timmermans.

Komisia tiež vyzýva členské štáty, aby do konca mesiaca splnili záväzok poskytnúť chýbajúci personál a vybavenie pre Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž. Vyhlásenie EÚ a Turecka aj po roku svojho trvania pomáha držať nelegálne prechody hraníc pod kontrolou, avšak počet novo prichádzajúcich stále prekračuje počet návratov, uviedla komisia.

"Vierohodnosť našich činov vnútri únie, na našich hraniciach a na riešenie prisťahovalectva je nevyhnutná pre budovanie vzájomnej dôvery a možnosť konať kolektívne, keď niektoré z členských štátov čelia väčšiemu tlaku prisťahovalcov. Rovnako tak čím efektívnejšie budeme pracovať s partnermi z tretích krajín na riešenie príčin migračných vĺn , tým lepšie sa bude riešiť prisťahovalectvo tu v EÚ, "uviedol predseda komisie Jean-Claude Juncker v liste predsedovi Európskej rady Tuskovi.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #migranti