Europoslanci navrhujú reformovať fungovanie EÚ

Európski poslanci prišli s niekoľkými návrhmi, ako po odchode Británia reformovať Európsku úniu, aby opäť získala dôveru obyvateľov členských krajín.

14.02.2017 14:33
debata (19)

Zatiaľ čo jeden z variantov počíta so zmenami typu dokončenie bankovej únie, ktoré je možné vykonať bez úprav Lisabonskej zmluvy, radikálnejší návrh mieri k európskej federalizácii a zavedeniu spoločnej vlády. Kritici z radov europoslancov tvrdia, že únia by sa mala vydať opačným smerom a výrazne zoštíhliť svoje inštitúcie.

Jediné, na čom sa v utorkovom debate europoslanci zhodli je fakt, že únia nemôže naďalej fungovať bez zmien. Aký charakter však má mať, na to zazneli desiatky rôznych názorov. Zástupcovia dvoch najväčších frakcií, ľudovcov a socialistov, predložili návrh počítajúci s posilnením spoločného sledovania hraníc, zjednotením niektorých daňových pravidiel alebo prehĺbením hospodárskej a menovej únie. Podľa textu je možné tieto zmeny uskutočniť v rámci súčasnej základnej zmluvy upravujúcej fungovanie EÚ.

„Lisabonská zmluva ponúka veľa možností, ako sa vyrovnať so súčasnými výzvami, ako sú migračné kríza či hrozby terorizmu,“ vyhlásil jeden z predkladateľov návrhu, nemecký poslanec Elmar Brok s tým, že jednou z možností, ako docieliť efektívnejšie fungovanie únie je posilniť väčšinové rozhodovanie členských štátov, čo by sťažilo možnosť veta.

Naopak so zmenou kľúčovej európskej zmluvy počíta návrh predsedu klubu liberálov Belgičana Guya Verhofstadta. Odporúča hlbšie reformy, medzi ktorými figuruje zoštíhlenie Európskej komisie, ktorá by sa mala viac podobať európskej vláde s vlastnými ministrami. Zmenou by podľa neho mal prejsť aj systém volieb a podoba Európskej rady zastupujúcej jednotlivé členské štáty. Krajiny eurozóny by mali vlastného ministra financií a spoločnú daňovú politiku.

„Európa potrebuje novú víziu, len potom sa ľudia budú opäť stotožňovať s európskymi ideálmi,“ argumentoval Verhofstadt, podľa ktorého jeho návrh obmedzí prebujnenú a nefungujúcu európsku byrokraciu a umožní efektívnejšie fungovanie inštitúcií.

Počas debaty o uzneseniach, o ktorých budú poslanci hlasovať vo štvrtok, zaznelo niekoľko kritických názorov, podľa ktorých reformy mieria zlým smerom a mali by skôr viesť k voľnejšej únii, ktorú požaduje časť voličov. Podľa niektorých europoslancov je chybou pokračovať v budovaní „dvojrýchlostnej“ únie a oddeľovať fungovanie eurozóny od zvyšku EÚ.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #reformy #Brexit